Αντίθετος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha ο Τζον Πόλσον

Αντίθετος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha ο Τζον Πόλσον

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφωνία του για την αύξηση των 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank εκφράζει ένας εκ των βασικών μέχρι σήμερα μετόχων της τράπεζας, ο Τζον Πόλσον, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσον η ΑΜΚ είναι αναγκαία. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, με βάση το οποίο ο Τζον Πόλσον θα καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης για την ΑΜΚ στην προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση. 

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν και σύμβουλοι, όπως το ISS (Institutional Shareholder Services) που έχει καλέσει τους μετόχους να καταψηφίσουν το σχέδιο, με το σκεπτικό ότι δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια και πως οι μετοχές ήδη διαπραγματεύονται με σημαντικό discount. 

Από την πλευρά της η συμβουλευτική εταιρεία Glass Lewis & Cο επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για ένα πιθανό dilution δεν υπερτερούν των κερδών της ΑΜΚ, συνιστώντας στους επενδυτές να υπερψηφίσουν την αύξηση. Να σημειωθεί ότι το fund Paulson & Co διατηρεί το 7% των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank και προκειμένου να διατηρήσει την αξία της συμμετοχής του θα πρέπει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με αντίστοιχο ποσοστό, προϋπόθεση που ισχύει για όλους τους υφιστάμενους μετόχους, για τους οποίους η πρόταση προβλέπει προτιμησιακή συμμετοχή με βάση το ποσοστό τους. 

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου και η έγκριση της ΑΜΚ προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του 50%+1 των ψήφων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξασφαλιστεί. Πηγές της τράπεζας διαβεβαιώνουν άλλωστε ότι το σχέδιο για την ΑΜΚ έχει τύχει της θετικής απήχησης της πλειονότητας των επενδυτών και εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι θα στηρίξουν την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων. «Έχουμε επιτυχώς αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό μας και μόλις ξεκινήσει η εισροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είμαστε σε δυναμική θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην τράπεζα να στηρίξει σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η ψηφιοποίηση, οι υποδομές, το real estate, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Αναμένεται, δε, να επιτρέψει στην Alpha Bank να επιτύχει τον στόχο για δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 2% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% έως το 2024. Με δεδομένη τη βελτίωση της κερδοφορίας, η Alpha Bank ετοιμάζεται για πιθανή αποκοπή μερίσματος από το 2023».

Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει επίσης τη στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ ως ψήφος εμπιστοσύνης στην επικείμενη ΑΜΚ ερμηνεύεται και η αύξηση του ποσοστού του επενδυτικού οίκου Schroders άνω του 5%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή