Nέος γύρος χρηματοδότησης και νέες αγορές για Viva Wallet

Nέος γύρος χρηματοδότησης και νέες αγορές για Viva Wallet

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλασιασμό των εσόδων του για το 2021 προβλέπει ο όμιλος της Viva Wallet, που επεκτείνει την τραπεζική του δραστηριότητα μέσω της Vivabank σε τρεις νέες αγορές, ανοίγοντας υποκαταστήματα σε Πορτογαλία, Σουηδία και Ρουμανία. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης του ομίλου Viva, τα έσοδα του 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας ισχυρή ανάπτυξη από όλες τις πηγές δραστηριοτήτων. Ο όμιλος έχει παρουσία μέσω υποκαταστημάτων ηλεκτρονικού χρήματος σε 21 χώρες, ενώ διαθέτει γραφεία σε 23 χώρες. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χάρης Καρώνης, μέσω της Vivabank και της τραπεζικής άδειας, που απέκτησε τον Σεπτέμβριο του 2019, η Viva είναι σε θέση να παρέχει ένα σύνολο από υπηρεσίες που δεν παραπέμπουν στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο αποδοχής καταθέσεων, μέσω των οποίων περνάει η δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων. 

Η διοίκηση της Viva Wallet προανήγγειλε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης του ομίλου έως το 2023, που θα εξασφαλίσει κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά ένα μέρος θα προέλθει από τη μετατροπή ομολογιακού δανείου, καθώς και νέα κεφάλαια που έχει δεσμευτεί ότι θα επενδύσει η κινεζική Tencent και ένα τμήμα από νέους επενδυτές. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Viva εξασφάλισε χρηματοδότηση 66,7 εκατ. ευρώ (80 εκατ. δολάρια) από 3 επενδυτές τεχνολογίας και fintech, και συγκεκριμένα την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital.

Στο σκέλος της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, το μοντέλο που αναπτύσσει η Viva προβλέπει την αξιοποίηση κεφαλαίων μέσω SPV. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά εμπορικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και οι νέες πιστώσεις μέσω του SPV -τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Jefferies- αναμένεται να ξεκινήσουν έως τα τέλη του έτους. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, η τράπεζα αναλαμβάνει την αξιολόγηση του πελάτη (scoring) και λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τη χρηματοδότηση, παρέχοντας κεφάλαια κίνησης, χωρίς όμως να αναλαμβάνει πιστωτικό ρίσκο. 

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να επιβαρύνει τον ισολογισμό της και έτσι δεν «απειλείται» από τον κίνδυνο να συσσωρεύσει κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της. Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Καρώνης, ο όμιλος έχοντας εξασφαλίσει τα κεφάλαια μέσω των οποίων οι επενδυτές θα δανείζουν απευθείας τους τελικούς πελάτες, δεν προτίθεται να δημιουργήσει δανειακό χαρτοφυλάκιο, υπογραμμίζοντας ότι η Viva λειτουργεί ως utility bank, που θα βασίζεται αποκλειστικά στις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει στους πελάτες, ενώ τα έσοδά της θα προέρχονται αποκλειστικά από προμήθειες. Ναυαρχίδα των προϊόντων της Viva είναι το tap on phone, υπηρεσία μέσω της οποίας το κινητό λειτουργεί ως τερματικό αποδοχής καρτών για τον έμπορο, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να δέχονται ανέπαφες πληρωμές ή με PIN, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός τερματικού. Σε συνδυασμό με την εξ ολοκλήρου digital κάρτα και τα IBAN σε κάθε χώρα, ο όμιλος της Viva διαθέτει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, «το τεχνολογικό προβάδισμα» που του επιτρέπει να παρέχει υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη και να είναι ανταγωνιστικός, στοχεύοντας στην κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή