Προστασία α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μετά την 1η Ιουλίου

Προστασία α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μετά την 1η Ιουλίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ειδική πλατφόρμα που ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να δηλώσουν τα νοικοκυριά που θεωρούνται ευάλωτα και έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία την πρόθεσή τους να ενταχθούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, προκειμένου να διασώσουν το ακίνητο όπου διαμένουν. Το πιστοποιητικό που θα λαμβάνουν από τη σχετική πλατφόρμα θα αποτελέσει και το «διαβατήριο» για την επιδότηση της δόσης του δανείου τους κατά τη μεταβατική φάση, δηλαδή έως ότου ενεργοποιηθεί ο φορέας στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Την πρόταση αυτή υποστήριξαν οι τράπεζες κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε το πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών μετά τη λήξη του μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στα τέλη Ιουνίου. Το πρόγραμμα πρόκειται να ενεργοποιηθεί προκειμένου τα νοικοκυριά αυτά να προστατευθούν από τα αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έως ότου ενεργοποιηθεί ο φορέας, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου κατά το μοντέλο που προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό νόμο, ανεξάρτητα από το εάν ο φορέας έχει τεθεί σε λειτουργία. Η πρόταση των τραπεζών, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, προβλέπει επιδότηση με βάση δύο εναλλακτικά σενάρια:

• Επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, χωρίς συνεισφορά του οφειλέτη.

• Επιδότηση με συνεισφορά του οφειλέτη, το ύψος της οποίας θα προκύπτει είτε με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωση ΕΝΦΙΑ, είτε με βάση την οικογενειακή του κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία (πτωχευτικός νόμος) δίνει τη δυνατότητα διάσωσης της πρώτης κατοικίας, εναλλακτικά, είτε μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών είτε μέσω του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων. Η προστασία αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία δικαιούνται επιδότηση από το κράτος είτε για να ρυθμίσουν το δάνειό τους είτε για να συνεχίσουν να διαμένουν στην πρώτη τους κατοικία, μεταβιβάζοντας το ακίνητό τους στον φορέα. Η επιδότηση από το κράτος ξεκινά από τα 70 ευρώ και φθάνει κατά ανώτατο όριο τα 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, ο οποίος για να χαρακτηριστεί ευάλωτος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017, δηλαδή αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά 

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή