Ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά πάρκα και από τη Shell

Ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά πάρκα και από τη Shell

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον και της πολυεθνικής Shell φαίνεται να έχει κεντρίσει η εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Ο πετρελαϊκός κολοσσός, που προ τριετίας αποχώρησε από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου όπου δραστηριοποιούνταν από τις αρχές του 2001, πουλώντας τη συμμετοχή του στην ΕΠΑ Αττικής στη ΔΕΠΑ, αλλά επανήλθε συμμετέχοντας στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στρέφεται τώρα και στην αγορά των ΑΠΕ προετοιμάζοντας δυναμική είσοδο στα υπεράκτια αιολικά. 

Στελέχη της ολλανδικής πολυεθνικής, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, βρίσκονται στην Ελλάδα και βολιδοσκοπούν ελληνικές εταιρείες για συνεργασία στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, ενώ έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ενημερωθούν για το θεσμικό πλαίσιο που προετοιμάζεται αυτή την περίοδο και –σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς του υπουργείου– αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. 

Οι βασικοί του άξονες θα αφορούν τη χωροθέτηση και αδειοδότηση των υπεράκτιων πάρκων, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών με δημοπρασίες και σε μεταβατικό στάδιο με σταθερή τιμή. Ομως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν ακόμη πολλές ανοιχτές εκκρεμότητες, με επίκεντρο το κεφάλαιο που αφορά στις παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το επιτελείο του ΥΠΕΝ αναζητεί ένα σύστημα που θα διασφαλίζει τη μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς να στερεί τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου, θέση στη νέα αγορά αρχίζουν να παίρνουν μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι όμιλοι. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ανακοινώσει συμφωνία συνεργασίας με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Η συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει την ανάπτυξη έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας, αφού προσδιοριστούν οι καταλληλότερες περιοχές. Πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλη ξένη εταιρεία του κλάδου βρίσκεται η Mytilineos, όπως και ο ομιλος Κοπελούζου. Σε συζητήσεις με ξένες εταιρείες για συνεργασία στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών βρίσκεται και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία έχει «σκανάρει» ήδη θαλάσσιες περιοχές με πλούσιο αιολικό δυναμικό και τις αξιολογεί.

Από πλευράς ξένων εταιρειών ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες έχουν εκφράσει η νορβηγική Equinor (μετεξέλιξη του πετρελαϊκού κολοσσού Statoil), η οποία έχει καταθέσει σχέδιο για την περιοχή των Κυκλάδων, η δανική Copenhagen Offshore Partners, η ισπανική Iberdrola, η Ideol, η Innogy, η πορτογαλική Principal Power και οι αμερικανικές Quantum και BlueFloat.

Μελέτη της Navigant για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας στα 263 GW. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά στο Αιγαίο θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2030 και θα μειωθεί στα 46 ευρώ/MWh το 2050.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή