ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει ως 3,3% το ΑΕΠ της Ελλάδας

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει ως 3,3% το ΑΕΠ της Ελλάδας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Recovery and Resilience Facility (RRF) θα ενισχύσει σημαντικά περισσότερο την Ελλάδα από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Μάρτιν Φερβέι.

Ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν (DG Ecfin) και βετεράνος ελληνικών θεμάτων, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ινστιτούτου Bruegel μαζί με τον βασικό οικονομικό σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ανέφερε ότι η μέση ενίσχυση του ΑΕΠ ως το 2026 από την υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι 1,3%.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,1-3,3%.

Αμφότεροι οι ομιλητές τόνισαν ότι ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις θετικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα εθνικά Σχέδια στην οικονομία των κρατών-μελών. Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Τραπέζης της Ελλάδος, η υλοποίηση των 68 μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό Σχέδιο θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες επ’ αορίστου.

Ο κ. Φερβέι εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι χώρες με πυκνή ατζέντα διακυβέρνησης – δημόσια διοίκηση, λειτουργία της δικαιοσύνης κ.ο.κ. – στις συστάσεις ανά χώρα της Ε.Ε. (country specific recommendations) «φάνηκαν ιδιαίτερα φιλόδοξες» στο μέτωπο αυτό στην κατάρτιση των εθνικών τους Σχεδίων.

Σχετικά με το ελληνικό Σχέδιο, ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι 1.300 από τις 4.100 σελίδες του αφορούν την κοστολόγηση των προτάσεων που περιλαμβάνει. Όπως είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, η Αθήνα εστίασε σε ώριμα εγχειρήματα, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2025 (δίνοντας ένα περιθώριο για κάποιους μήνες καθυστερήσεων, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του RRF).

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα έργα θα χρηματοδοτηθούν βάσει προϋπολογισμού, όχι εκτέλεσης, συνεπώς οι κοινοτικοί πόροι δεν θα καλύψουν τυχόν υπερβάσεις στο κόστος. 

Ο κ. Φερβέι υπογράμμισε τη σημασία του συνδυασμού «αμοιβαία επωφελών» μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την επιτυχή υλοποίηση του RRF.

«Δεν μπορούμε μέσω του εργαλείου αυτού να υποχρεώσουμε τα κράτη-μέλη να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν», σημείωσε. Σε σχέση με την υλοποίηση των Σχεδίων και την εκταμίευση των ανάλογων πόσων, τόνισε ότι η Κομισιόν θα αξιολογεί κατά πόσο η κάθε χώρα έχει πετύχει τα σχετικά ορόσημα (milestones) και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι εφικτή η μερική εκταμίευση. Η αξιολόγηση σε μεγάλο βαθμό θα γίνεται εξ αποστάσεως, πρόσθεσε, αλλά δεν απέκλεισε τις αποστολές ομάδων, ειδικά για τον οικονομικό έλεγχο των δαπανών. 

Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 24 εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν τα 12 (και αναμένεται η έγκριση και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Η ποιότητα των 12 εγκεκριμένων Σχεδίων ήταν «καλή εξαρχής», ενώ «βελτιώθηκε μέσω της παρατεταμένης διάδρασης» μεταξύ της DG Ecfin και των εθνικών αρχών.

Ο κ. Πατέλης απέδωσε τα εύσημα στους αξιωματούχους της Επιτροπής για τη δουλειά που έγινε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και μίλησε για «εξονυχιστικό έλεγχο».