ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΜΚ για απόκτηση ακινήτων από την Premia

ΑΜΚ για απόκτηση ακινήτων από την Premia

Σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων επενδυτικών ακινήτων βρίσκεται ήδη η διοίκηση της Premia Properties (πρώην Pasal Development), προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 75 εκατ. ευρώ. Το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης αναμένεται να εγκριθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κων. Μαρκάζο να αναφέρει χθες, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ότι «αναμένουμε ότι η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν εντοπιστεί τα κατάλληλα ακίνητα, καθώς στόχος της διοίκησης είναι η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου και έτσι, η οργανική ανάπτυξη της Premia Properties. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, σήμερα το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας είναι της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ, αλλά στόχος είναι να αυξηθεί σε 300 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Απώτερος στόχος είναι η αξία του χαρτοφυλακίου να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών και 1 δισ. ευρώ εντός της προσεχούς πενταετίας. Αυτό θα επιτευχθεί τόσο μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου (δεν αποκλείεται μια ακόμα προς το τέλος του 2021), σύναψης ομολογιακών δανείων ή και νέες εισφορές ακινήτων με αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας. Σταδιακά μάλιστα η εταιρεία είναι πιθανό να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ (Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Τα προς απόκτηση ακίνητα θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους κλάδους των logistics, των εμπορικών ακινήτων τύπου big box (π.χ. υπεραγορές) και από τον τομέα των ακινήτων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως π.χ. σχολεία, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας κτλ. Οπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος, «η χρήση του 2020 ήταν μια χρονιά εξυγίανσης της εταιρείας και ως εκ τούτου δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτική της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί».

Οπως έχει αναφέρει η διοίκηση, με τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου του επόμενου μήνα θα καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση των 75 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί μέσω μετρητών, αλλά και εισφοράς σε είδος. Συνολικά θα εκδοθούν 52.083.331 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ/μετοχή. Με βάση τους όρους της αύξησης, με καταβολή μετρητών θα καλυφθούν 32.996.676 νέες μετοχές, με στόχο τα έσοδα να αγγίξουν τα 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν την εισφορά σε είδος, δηλαδή την καθαρή αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν (χωρίς δηλαδή τυχόν δανεισμό που τα βαρύνει). Εκτός από ακίνητα, στο ποσό των 27,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και ομόλογα ύψους 4 εκατ. ευρώ, που είχε δανείσει ο βασικός μέτοχος, Sterner Stenhus, στην Premia και τα οποία θα συνεισφέρει στο πλαίσιο της αύξησης.

Η συνολική αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν αγγίζει τα 54,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επτά ακίνητα επιφανείας 74.500 τ.μ., τα έξι από αυτά ανήκουν στον βασικό μέτοχο της Premia, τη σουηδική Sterner Stenhus κι ένα ακόμα προέρχεται από τον έτερο μέτοχο, τη NOE Μεταλλικές Κατασκευές. Τα πέντε από τα ακίνητα είναι κτίρια logistics και τα άλλα δύο είναι σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, ένα κατάστημα της αλυσίδας Praktiker στην Καλαμάτα κι ένα κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτη στην Κατερίνη.