Μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις ενοικίων

Μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις ενοικίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς χιλιάδων ιδιοκτητών οι κρατικές αποζημιώσεις για τα μηδενικά και μειωμένα ενοίκια του Απριλίου, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα εκκαθαριστούν και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου, για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις καταβολής αποζημίωσης από τους αρχικούς ιδιοκτήτες. Ωστόσο, παραμένουν τα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες με πολλές υπεκμισθώσεις ακινήτων, οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, ενώ έχουν τεράστιες απώλειες εισοδημάτων δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. 
Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι από τις 5 Ιουλίου έως τις 20 Ιουλίου θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, τόσο για τα μειωμένα ενοίκια του 2020 όσο και για τα μηδενικά-μειωμένα του 2021.

Η μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών δεν επιτρέπει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και συγκεκριμένα τα έντυπα Ε1 και Ε2, καθώς δεν γνωρίζουν τι αποζημιώσεις θα πάρουν. Το χειρότερο είναι ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσουν τη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του φόρου που προσφέρει έκπτωση 3%. Και αυτό, καθώς η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμων, δεδομένου ότι τέλη Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:
Τετάρτη 30 Ιουνίου:

• Θα καταβληθούν οι εκκαθαρίσεις των αποζημιώσεων Απριλίου και οι προκαταβολές Μαΐου. 

• Θα εκκαθαριστούν και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου, για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις καταβολής αποζημίωσης από τους αρχικούς ιδιοκτήτες.

Από τις 5 έως τις 20 Ιουλίου:

• Θα αναρτηθούν ειδοποιήσεις λαθών και θα αποσταλούν μηνύματα στους ενδιαφερόμενους. 

• Θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Μεταξύ αυτών, και για υποβολή αρχικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου.

Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις με πολλά ακίνητα για το 2020 και το 2021 και αρχικών δηλώσεων COVID από εκμισθωτές σε αλυσίδες υπεκμισθώσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση COVID για το 2020.

Η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών. Οσοι προχωρήσουν σε αρχικές η τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

Τι ισχύει για τον Ιούλιο

Στο μεταξύ, για τον μήνα Ιούλιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα λειτουργίας στα τέλη Ιουνίου, όπως επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια, για τα οποία ίσχυε απαγόρευση δραστηριότητας έως πρόσφατα και λειτουργούν ακόμη με σημαντικούς περιορισμούς. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων COVID Μαΐου θα ανοίξει την 1η Ιουλίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή