Ισχυρή ανάπτυξη 4,5% με 5,5% βλέπουν φέτος HSBC, UniCredit

Ισχυρή ανάπτυξη 4,5% με 5,5% βλέπουν φέτος HSBC, UniCredit

Λόγω εκκίνησης του Ταμείου Ανάκαμψης και μείωσης των κρουσμάτων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος δίνουν οι HSBC και UniCredit, μεγαλώνοντας τη λίστα των διεθνών οίκων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα «ανεβάζουν» τις προβλέψεις τους και εκτιμούν πως το 2021 θα είναι ένα πολύ σημαντικό έτος για το αφήγημα της ανάπτυξης της Ελλάδας. Οι δύο επενδυτικές τράπεζες υπερδιπλασιάζουν την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις τους, τοποθετώντας τον στο 4,5% με 5,5%. 

Οι κύριοι λόγοι πίσω από τις αναβαθμίσεις είναι η εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τα σημαντικά «μηνύματα» που στέλνει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», οι καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο, η μείωση των κρουσμάτων καθώς και η επανεκκίνηση της οικονομίας χάρη και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Πάντως, όπως εκτιμούν, το βάρος των ελλειμμάτων που προκάλεσε η πανδημία θα διατηρηθεί και την επόμενη διετία, ενώ το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ, κάτι που εντείνει τις προκλήσεις για το 2023.

Πιο αναλυτικά, η HSBC τοποθετεί πλέον την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στο 4,5% από 2,2% πριν. Οι λόγοι είναι, όπως επισημαίνει, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί και οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν επιταχυνθεί, με το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα να έχει βελτιωθεί, ενώ η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων. Αν και μειώνει ελαφρώς την εκτίμηση για το 2022, τη διατηρεί στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, στο 5,5% από 6% πριν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας στο β΄ τρίμηνο του 2022. Οπως τονίζει, το επίπεδο της χαμένης παραγωγής της ελληνικής οικονομίας που προκάλεσε η πανδημία (scarring) εκτιμάται ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2022 θα είναι τελικά χαμηλότερο, και τοποθετείται στο 2,8% (από 4% που προέβλεπε πριν).

Η βρετανική τράπεζα τονίζει πως η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 θα οδηγήσει επίσης σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Ετσι, εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας της στην Ελλάδα φέτος θα ανέλθει στο 16,7% από 17% που προέβλεπε πριν, και το 2022 στο 16,3% από 16,5% πριν.

Από την πλευρά της η UniCredit βλέπει πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 5,5% (έναντι 2,5% που προέβλεπε πριν), ενώ το 2022 στο 3,0% (από 5,0% πριν). Οπως εξηγεί, η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει κυρίως την ισχυρότερη από την αναμενόμενη εκκίνηση του τρέχοντος έτους, με το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου να αυξάνεται κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 2000, έναντι των προσδοκιών για μία συγκρατημένη αύξηση λόγω του lockdown. Επιπλέον, οι οικονομικοί δείκτες έχουν ενισχυθεί σημαντικά, και αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω λόγω της αύξησης της ζήτησης και της ανάκαμψης στον τουρισμό. Πάντως, όπως εκτιμά, μια μεγάλη ανάκαμψη στον τουρισμό δύσκολα θα σημειωθεί πριν από το 2022.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι δύο οίκοι εκτιμούν πως ο προϋπολογισμός θα παραμείνει ελλειμματικός την επόμενη διετία, με το έλλειμμα να κινείται φέτος στο 9,9%-10,5% και το 2022 στο 4,7%- 5,3%, ενώ το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος και θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ και το 2022.

Τελευταίες ειδήσεις

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά: Προληπτική εκκένωση οικισμού

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή