Χαρτοφυλάκιο 1 δισ. σε 5 χρόνια και ΑΜΚ από την Premia

Χαρτοφυλάκιο 1 δισ. σε 5 χρόνια και ΑΜΚ από την Premia

Τα σχέδια του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορία επιτυχίας (success story) εξελίσσεται η πορεία της Premia Properties (πρώην Pasal Development), μόλις δύο χρόνια μετά την εξασφάλιση της συμφωνίας εξυγίανσης και την αποφυγή της πτώχευσης. «Κλειδί» ήταν η είσοδος του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, που ανέλαβε τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή και έχει ήδη επενδύσει 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη της εταιρείας, μέσω της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της. Τα σχέδια του κ. Γεωργιάδη, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς σχεδιάζει μια εταιρεία ακινήτων με χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ εντός των επόμενων πέντε ετών. Αυτή την περίοδο η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην τρίτη διαδοχική αύξηση κεφαλαίου σε διάστημα 12 μηνών. 

– Η ανάπτυξη της Premia Properties έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά την εμπλοκή της Sterner Stenhus. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τρέξει η τρίτη αύξηση κεφαλαίου μέσα σε 18 μήνες. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τους στόχους αυτής;
– Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι έως και 75 εκατ. ευρώ. Η ομάδα μας στοχεύει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ο στόχος είναι να φτάσουμε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα πέντε έτη. Αυτή η τρίτη κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου βοηθά στην επιτάχυνση της ταχείας ανάπτυξης που ακολουθεί η Premia Properties. Το όραμά μας είναι να δημιουργηθεί μια καλή εταιρεία ακινήτων, εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο η οποία θα ανήκει σε όλους τους μετόχους της και στην οποία θα μπορούν να επενδύουν έμμεσα στο ελληνικό real estate, Eλληνες αλλά και ξένοι επενδυτές.  

– Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την εταιρεία; 
– Hδη η Premia Properties έχει σημειώσει σημαντικά βήματα. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτελείται κυρίως από logistics στη δυτική Αττική, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών αποθηκών της αλυσίδας «Σκλαβενίτης», έκτασης 35.000 τ.μ στην Ελευσίνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Sterner Stenhus εισέφερε στην Premia Properties έργο ΣΔΙΤ με 10 σχολεία, συνολικής έκτασης 36.000 τ.μ. στην Αττική. Επίσης εισφέρθηκαν στην ιδιοκτησία της Premia, τον Δεκέμβριο 2020, ακίνητα αποθηκών από τον κ. Ηλία Τσίκλο (ΝΟΕ ΑΕ) συνολικής έκτασης 70.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Στην κατοχή της η Premia έχει επίσης ακίνητα στον Βοτανικό, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και δύο οικόπεδα: στο λιμάνι του Λαυρίου 33 στρέμματα και στη Χαλκίδα 80 στρέμματα. Στην προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου, η μητρική Sterner Stenhus εισφέρει στην Premia Properties ακίνητα που έχει στην κατοχή της στον Ασπρόπυργο, όπως μια αποθήκη 12.000 τ.μ. μισθωμένη στη Friesland, 7.500 τ.μ. μισθωμένη στην Goldair, 15.600 τ.μ. μισθωμένη στη Henkel, καθώς και εμπορικά ακίνητα στην Καλαμάτα (Praktiker) και στην Κατερίνη («Σκλαβενίτης»). Το τελευταίο πρόσφατο απόκτημα ήταν αποθήκες 25.000 τ.μ. στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη με μισθωτή τη Seagull. Μετά τις εισφορές και την αύξηση κεφαλαίου η Premia Properties θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας 170 εκατ. ευρώ και ακίνητα αποθηκών συνολικής έκτασης 175.000 τ.μ. Συνολικά με τα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας φτάνει στα 220.000 τ.μ.

– Πιστεύετε ότι η ελληνική αγορά έχει το βάθος για να τροφοδοτήσει τα σχέδιά σας, ή θα κινηθείτε και εκτός Ελλάδας; 
– Πιστεύουμε στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα επενδυτικές ευκαιρίες. Προς το παρόν χτίζουμε ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο με ελληνική σφραγίδα χρησιμοποιώντας σταθερή στρατηγική, εκμεταλλευόμενοι το know how που έχουμε αποκτήσει από τη Σουηδία και τις εταιρείες μας εκεί. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων να πουλήσουν και να εισφέρουν τα ακίνητά τους στην Premia, διότι βλέπουν τη γρήγορη και σταθερή ανάπτυξη και επιθυμούν να είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι που η Premia έχει ξεκινήσει.  

– Ποιες κατηγορίες ακινήτων θεωρείτε ότι παρουσιάζουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα; 
– Οπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά ακίνητα με χαρακτήρα logistics. Η Premia φυσικά έχει ήδη στην κατοχή της ακίνητα logistics περίπου 175.000 τ.μ. και διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στον συγκεκριμένο τομέα μεταξύ των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών ακινήτων και θα συνεχίσει να δυναμώνει σε αυτόν τον τομέα. Στοχεύουμε και σε ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται από εμπορικές αλυσίδες (big boxes). Επίσης και σε ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα στον χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και της περίθαλψης, επενδύσεις που στην Ελλάδα είναι σε παρθενικό στάδιο, αλλά θα αυξηθούν στο μέλλον και θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα.

– Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν στην επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα στην Premia Properties (πρώην Pasal Development); 
– Εκτός από την αγάπη μας για την Ελλάδα και το πόσο θέλουμε να ενισχύσουμε την πατρίδα μας, είναι και οι μεγάλες  επενδυτικές ευκαιρίες που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα. Η Premia Properties είναι για εμάς το όχημα που μας οδηγεί στην επίτευξη των στόχων μας, διαθέτοντας αξιόλογα στελέχη και έχοντας σημαντικά ακίνητα στην κατοχή της. Το μεγάλο logistics στην Ελευσίνα με ενοικιαστή τη «Σκλαβενίτης» αλλά και τα τέσσερα ακίνητα που έχει στην κατοχή της με μεγάλες προοπτικές υπεραξίας ήταν παράγοντες που μας οδήγησαν στην αρχική επένδυση τον Ιούλιο 2020 μέσω αύξησης κεφαλαίου.

– Πόσα κεφάλαια έχετε δαπανήσει μέχρι σήμερα για τον σκοπό αυτό (περιλαμβανομένων και των αγορών που έχει κάνει η Sterner Stenhus);
– Η Sterner Stenhus έχει επενδύσει περίπου 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία  2 χρόνια και πρόκειται να επενδύσει και άλλα το προσεχές μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή