Στην εκκίνηση η ΑΜΚ της Premia Properties

Στην εκκίνηση η ΑΜΚ της Premia Properties

H αύξηση υλοποιείται με ένα σύνθετο μοντέλο, που προβλέπει καταβολή μετρητών αλλά και εισφορά σε ακίνητα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας ακινήτων Premia Properties, η οποία αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, αλλά και στην άντληση ρευστότητας για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της εισηγμένης. Με δεδομένο ότι η αύξηση υλοποιείται με ένα σύνθετο μοντέλο, που προβλέπει καταβολή μετρητών αλλά και εισφορά σε είδος (εν προκειμένω ακίνητα), θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου της Premia σε 170 εκατ. ευρώ, από 115 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, μέσω της αύξησης θα βελτιωθεί το χρηματοπιστωτικό προφίλ της εταιρείας, επιτρέποντας τη μόχλευση νέων κεφαλαίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος είναι, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, το μετοχικό κεφάλαιο της Premia θα αυξηθεί κατά 75 εκατ. ευρώ. Συνολικά, θα εκδοθούν 52.083.331 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ/μετοχή. Με βάση τους όρους της αύξησης κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών θα καλυφθούν 32.996.676 νέες μετοχές, με στόχο τα έσοδα να αγγίξουν τα 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν την εισφορά σε είδος, δηλαδή την καθαρή αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν (χωρίς δηλαδή τυχόν δανεισμό που τα βαρύνει). Εκτός από ακίνητα, στο ποσό των 27,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και ομόλογα ύψους 4 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει ο βασικός μέτοχος, Sterner Stenhus στην Premia και τα οποία θα συνεισφέρει στο πλαίσιο της αύξησης.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, το χαρτοφυλάκιο της Premia πρόκειται να εμπλουτιστεί με συνολικά επτά ακίνητα, επιφάνειας 74.500 τ.μ. και εμπορικής αξίας 54,6 εκατ. ευρώ. Τα έξι ακίνητα ανήκουν στη σουηδική Sterner Stenhus, τον βασικό μέτοχο της Premia, η οποία είναι συμφερόντων του κ. Ηλία Γεωργιάδη και το έβδομο θα εισφερθεί από την NOE Μεταλλικές Κατασκευές, τον έτερο μέτοχο της εισηγμένης. Πέντε από τα ακίνητα ανήκουν στην κατηγορία των logistics, ενώ τα άλλα δύο είναι καταστήματα υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) και συγκεκριμένα ένα κατάστημα της αλυσίδας Praktiker στην Καλαμάτα και ένα κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτη στην Κατερίνη.

Τα δε κτίρια logistics αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο κτίριο που ανέπτυξε η Ten Brinke στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, επιφάνειας 25.724 τ.μ., το οποίο μισθώνεται από την εταιρεία logistics Seagull. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι αξίας 14,82 εκατ. ευρώ. Τα άλλα τέσσερα ακίνητα βρίσκονται στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, η Premia θα αποκτήσει μια νεόδμητη αποθήκη στη Μάνδρα, που μισθώνεται από την Henkel. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 15.664 τ.μ. και αξίας 6,38 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα εισφερθούν και ακίνητα που μισθώνονται από ομίλους, όπως η Goldair και η Friesland. Αντίστοιχα, η ΝΟΕ θα εισφέρει αποθήκη της στην περιοχή της Ελευσίνας, επιφάνειας 10.148 τ.μ., με μισθώτρια την εταιρεία Synergy. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα ακίνητα που θα εισφερθούν προσφέρουν ετήσια απόδοση της τάξεως του 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή