Δύο σενάρια για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Δύο σενάρια για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πώληση της θυγατρικής Φυσικό Αέριο Αττικής ή είσοδος στο χρηματιστήριο

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιη θεωρείται από την αγορά η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών την περασμένη εβδομάδα, καθώς αποτιμάται πολύ ισχυρό το ενδιαφέρον και από τους δύο τελικούς διεκδικητές, την Italgas και την τσεχική EP Investment Advisors, του διεθνούς ενεργειακού ομίλου της Πράγας (EPH) με δραστηριότητα και σε Σλοβακία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ελβετία. 

Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης εμφανίζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και όχι τυχαία αφού άρχισε να αναπτύσσεται με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις εδώ και πολλά χρόνια ώριμες ευρωπαϊκές αγορές. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό και με το εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο των τριών θυγατρικών εταιρειών διανομής (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) καθιστά τη ΔΕΠΑ Υποδομών ιδιαίτερα ελκυστική για τις δύο ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρείες που μετασχηματίζονται αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης. 

Η μάχη θα κριθεί στο τίμημα και το αποτέλεσμα είναι δύσκολα προβλέψιμο, αφού ο καθένας από τους δύο διεκδικητές έχει τους δικούς του λόγους να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης φυσικού αερίου. Το βέβαιο είναι ότι ο διαγωνισμός θα στεφθεί με επιτυχία και ότι το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει αναδειχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο προτιμητέος επενδυτής. 

Σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αβεβαιότητα εξακολουθεί να συνοδεύει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η δικαστική διένεξη με την ELFE για το ύψος των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας υποχρέωσε το ΤΑΙΠΕΔ να «παγώσει» τη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να αποτρέψει ένα πολύ πιθανό ναυάγιο. Η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν αμφότεροι οι διάδικοι καταθέσει στο Εφετείο, τον Σεπτέμβριο, δεν εγγυάται απαραίτητα και το τέλος της εκκρεμότητας, γι’ αυτό και στα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία έχουν αρχίσει να συζητούνται εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της εταιρείας. 

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα εξάλλου σε σχέση με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης επηρεάζει αρνητικά τόσο την ίδια την εταιρεία όσο και τα ΕΛΠΕ που αναμένουν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για να ξεκαθαρίσουν τη στρατηγική τους στον τομέα του φυσικού αερίου. 

Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν μέσω του διαγωνισμού το 35% που κατέχουν στη ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής απόφασης που λέει «ή συγκεντρώνουμε το 100% ή αποχωρούμε πλήρως από τη ΔΕΠΑ και παραμένουμε στην αγορά μέσω άλλου οχήματος». 

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε σχέση με την πορεία του διαγωνισμού φέρεται να αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα για τα ΕΛΠΕ ενόψει της υλοποίησης του νέου επενδυτικού προγράμματος Vision 2025. Αρνητικά, όμως επηρεάζει αυτή η αβεβαιότητα και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία κινείται στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της σε μια πλήρη καθετοποιημένη εταιρεία με διαφοροποιημένα προϊόντα, διεκδικώντας σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. «Μας προβληματίζει η αβεβαιότητα με την ιδιωτικοποίηση. Θα θέλαμε να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία ώστε να πάμε ακόμη πιο γρήγορα και στα επόμενα βήματα», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ξιφαράς. 

Δύο εναλλακτικά σενάρια

Προς άρση της αβεβαιότητας, τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια φέρονται να εξετάζουν δύο εναλλακτικά σενάρια. 

Το πρώτο που έχει συζητηθεί και παλαιότερα προβλέπει την αυτόνομη πώληση του χαρτοφυλακίου λιανικής, που αποτελεί και το δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές. Την πώληση δηλαδή μέσω μιας νέας διαγωνιστικής διαδικασίας της θυγατρικής Φυσικό Αέριο Αττικής που, διαθέτει ένα πελατολόγιο κοντά στα 400.000 νοικοκυριά και 10.000 επιχειρήσεις, ο έλεγχος της οποίας θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στην αγορά λιανικής σε όποιον την αποκτήσει. Ενα τέτοιο σενάριο ωστόσο θα απαξιώσει σημαντικά το εναπομείναν κομμάτι της ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα θέσει εν αμφιβόλω τη μελλοντική βιωσιμότητά της, γι’ αυτό και έχουν εκφραστεί σοβαρές διαφωνίες.

Το δεύτερο σενάριο είναι η είσοδος στο χρηματιστήριο ενός ποσοστού 35% από το 65% που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία, που μπορεί να συνδυαστεί και με πιθανή εξαγορά του μεριδίου των ΕΛΠΕ (35%) από τη ΔΕΠΑ. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, εκτιμάται ωστόσο ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα ώστε να μπει τέλος στην παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή