Στη σουηδική Balder το 17,22% της Premia έναντι 21,5 εκατ. ευρώ

Στη σουηδική Balder το 17,22% της Premia έναντι 21,5 εκατ. ευρώ

Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης με κεφαλαιοποίηση 11 δισ. ευρώ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο σουηδικός κολοσσός του κλάδου των ακινήτων Fastighets AB Balder για την απόκτηση ποσοστού 17,22% της Premia Properties. Η επένδυση έγινε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου που μόλις ολοκληρώθηκε, από την οποία η εισηγμένη άντλησε ρευστότητα της τάξεως των 47 εκατ. ευρώ και παράλληλα μεγέθυνε το χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη νέων ακινήτων, κυρίως logistics.

Ο όμιλος Balder ιδρύθηκε το 2005 από τον Ερικ Σέλιν, ο οποίος φιγουράρει στη θέση 752 της λίστας του Forbes για το 2021, με προσωπική περιουσία της τάξεως των 3,3 δισ. ευρώ (3,9 δισ. δολάρια). Η εταιρεία του κ. Σέλιν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και διαθέτει κεφαλαιοποίηση 11 δισ. ευρώ. Ο όμιλος Balder έχει συνεργασία με τη Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη, προέδρου της Premia και στη Σουηδία, καθώς έχουν συνεπενδύσει σε σειρά έργων ακινήτων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής εντάσσεται και η «κάθοδος» της Balder στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία θα αποτελέσει την έβδομη χώρα άμεσης ή έμμεσης παρουσίας της. Εκτός από την Ελλάδα, η Balder δραστηριοποιείται επίσης σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Μεγ. Βρετανία και Γερμανία. Το 60% των ακινήτων του χαρτοφυλακίου είναι οικιστικά, το 19% είναι γραφεία, το 8% εμπορικά καταστήματα και το 14% εντάσσεται σε άλλες κατηγορίες, όπως θέσεις στάθμευσης και άλλα ακίνητα. Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε 893 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν στελέχη της Premia Properties, η είσοδος του ομίλου Balder στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia Properties αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, πέραν της προφανούς ενίσχυσης της μετοχικής σύνθεσης με έναν στρατηγικό μέτοχο διεθνούς εμβέλειας. Κατ’ αρχάς, η παρουσία του ομίλου Balder αναμένεται να βελτιώσει το πιστοληπτικό προφίλ της Premia, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το προσεχές διάστημα θα επιχειρηθεί η μόχλευση τραπεζικού δανεισμού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία μεγέθυνσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης. 

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, στόχος είναι η αξία των ακινήτων της Premia να αυξηθεί από τα 170 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2022. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, αν και επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση. Μέχρι το 2025, στρατηγικός στόχος της διοίκησης είναι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η είσοδος ενός γίγαντα στον χώρο των ακινήτων, όπως η Fastighets AB Balder, επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές προοπτικές του κλάδου ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα». Με τη σειρά του ο Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia, τόνισε ότι «τώρα είμαστε σε ακόμη καλύτερη θέση να επιτύχουμε τους στόχους μας, με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε ακίνητα».

Μετά την αύξηση κεφαλαίου το ποσοστό συμμετοχής της Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία Ηλ. Γεωργιάδη διαμορφώνεται σε 40,87%. Επιπλέον 10,7% ελέγχει η Nequiter Invest και σχεδόν 10% οι εταιρείες συμφερόντων του κ. Τσίκλου (ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί και Elias Tsiklos Holdings). Επίσης, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Premia Properties αποτελείται πλέον από 26 ακίνητα, εκ των οποίων δέκα είναι κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία) μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ. Η συνολική επιφάνειά τους ανέρχεται σε 216.000 τ.μ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή