Επενδύσεις 27,8 εκατ. ευρώ της Prodea από τα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου

Επενδύσεις 27,8 εκατ. ευρώ της Prodea από τα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου

Ολοκλήρωσε την απόκτηση της εταιρείας New Metal Expert M.IKE και εξαγόρασε το 51% της εταιρείας Panterra

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση αξιοποίηση της ρευστότητας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που έλαβε από την επιτυχημένη έκδοση πράσινου ομολόγου πενταετούς διάρκειας προχωράει η Prodea Investments. Ηδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στις πρώτες επενδύσεις, εστιάζοντας στον κλάδο των γραφείων και των logistics.
Στα γραφεία, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 51% της εταιρείας Panterra, ένα κοινοπρακτικό όχημα που έχει συσταθεί σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων επί των λ. Συγγρού, οδ. Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος. Το κόστος της συναλλαγής αυτής ανήλθε σε 15,3 εκατ. ευρώ, με την Prodea να ελέγχει πλέον το 100% της Panterra. Στο οικόπεδο, ιδιοκτησίας της Prodea, κατασκευάζονται αυτή την περίοδο δύο αυτόνομα κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας 30,9 χιλιάδων τ.μ., εκ των οποίων τα 13,9 χιλιάδες τ.μ. αφορούν υπόγεια. Το πρώτο εξ αυτών έχει ήδη πουληθεί στην ασφαλιστική εταιρεία Generali αντί ποσού 34,8 εκατ. ευρώ, με το συγκεκριμένο κτίριο να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021. Το έτερο κτίριο, για το οποίο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα πουληθεί ή αν θα εκμισθωθεί, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022.

Αντίστοιχα, στον κλάδο των logistics, η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση της εταιρείας New Metal Expert M.IKE, η οποία διαθέτει συγκρότημα από δύο εμπορικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο. Το τίμημα ανήλθε σε 12,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7 εκατ. ευρώ είχαν ήδη καταβληθεί ως προκαταβολή, στο πλαίσιο σχετικού προσυμφώνου. Οπως αναφέρει η διοίκηση της Prodea, πρόκειται για νεόδμητες εμπορικές αποθήκες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κέντρα αποθήκευσης και διανομής (ΚΑΔ) και πληρούν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές logistics, ενσωματώνοντας ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά καθ’ υπέρβαση των ελάχιστων κανονιστικών απαιτήσεων. Η συνολική τους επιφάνεια (συμπεριλαμβανομένης επέκτασης συνολικής επιφάνειας 1.629 τ.μ., η οποία εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον Νοέμβριο 2021), ανέρχεται σε 23,8 χιλ. τ.μ. και είναι εκμισθωμένες σε αξιόπιστο μισθωτή.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 300 εκατ. ευρώ του ομολόγου, για επενδύσεις ακινήτων προορίζονται 244 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 56 εκατ. ευρώ αφορούν την ολική αποπληρωμή προγενέστερου ομολογιακού δανείου 56 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει την εξαγορά του πράσινου κτιρίου γραφείων Καρελά στην Παιανία. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξενεί τον όμιλο Cosmote, το οποίο ήταν και το πρώτο στην Ελλάδα που είχε λάβει την πιστοποίηση Leed Gold για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση και τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι ήδη η εν λόγω πληρωμή έχει γίνει.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κεφαλαίων του ομολόγου, η Prodea πρόκειται να προχωρήσει επίσης σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων του χαρτοφυλακίου της, ενώ θα χρηματοδοτήσει και άλλα έργα ανάπτυξης ακινήτων που έχει δρομολογήσει, όπως π.χ. την ανάπλαση του πύργου του Πειραιά, ύψους 50 εκατ. ευρώ (σε συνεργασία με το σχήμα Dimand Real Estate-EBRD), αλλά και τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Μoxy Hotels του ομίλου Marriott.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή