Κέρδη 10 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ το δεύτερο τρίμηνο

Κέρδη 10 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ το δεύτερο τρίμηνο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πάνω εύρος των προβλέψεων της αγοράς διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA των Ελληνικών Πετρελαίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε και ενισχύθηκαν κατά 26% στα 79 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 10 εκατομμύρια, ενώ η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται αισιόδοξη πως η σταδιακή ανάκαμψη στην αγορά οδηγεί σε οριακά καλύτερο περιβάλλον.

Η αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) προήλθε κυρίως από το ιστορικά υψηλό αποτέλεσμα του κλάδου των πετροχημικών, όπου η μειωμένη παγκόσμια διαθεσιμότητα πολυπροπυλενίου οδήγησε σε ιδιαίτερα υψηλά διεθνή περιθώρια. Βελτίωση επιδόσεων σημείωσαν και εταιρείες λιανικής εμπορίας, καθώς η αγορά καυσίμων άρχισε να ανακάμπτει με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις. Ο κλάδος διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίας διατήρησε θετικές λειτουργικές επιδόσεις, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην ιστορία του, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Τα παραπάνω κάλυψαν μερικώς την αρνητική επίπτωση από τις αλλαγές στην τιμολόγηση του αργού πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και την έκτακτη συντήρηση που απαιτήθηκε σε μονάδα στην Ελευσίνα. Επιπλέον, αύξηση σημειώνεται στο κόστος λειτουργίας, λόγω των υψηλότερων τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2, αλλά και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η συνεισφορά της Elpedison, καθώς και των εταιρειών ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών. Η θετική πορεία τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην εκμετάλλευση εμπορικών ευκαιριών στο φυσικό αέριο, σημειώνει η εταιρεία, προσθέτοντας πως η ανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου για ένα ακόμα τρίμηνο είχε θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση αποθεμάτων.

Τα δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΠ (IFRS) κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 133 εκατ., ενώ τα καθαρά στα 54 εκατ. Σημειώνεται ότι η μέθοδος λογιστικής απεικόνισης των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που επιβάλλεται από τα ΔΠΧΠ δεν προβλέπει επιμερισμό της πρόβλεψης ανά τρίμηνο, προκαλώντας μια προσωρινή ανισοκατανομή με μεταφορά του κόστους στο τελευταίο τρίμηνο. Η επίπτωση αυτή προσαρμόζεται ανά τρίμηνο για σκοπούς συγκρίσιμων αποτελεσμάτων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Αν. Σιάμισιης μιλάει για «τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη βασική μας δραστηριότητα, καθώς ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων», προσθέτοντας όμως ότι «το περιβάλλον παρέμεινε ιδιαίτερα αδύναμο, με τα περιθώρια να κυμαίνονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά». Χαρακτηρίζει δε τα αποτελέσματα βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με το προηγούμενο τρίμηνο σχεδόν σε όλους τους τομείς. «Ενώ παραμένουμε αισιόδοξοι για τα επόμενα τρίμηνα διαβλέποντας μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη, η πορεία τους επόμενους μήνες συναρτάται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και τη ζήτηση καυσίμων». Χαρακτηρίζει επίσης «καθοριστικής σημασίας και επίκαιρη όσο ποτέ την έγκριση από τους μετόχους μας μιας νέας στρατηγικής κατεύθυνσης η οποία βελτιώνει τις υφιστάμενες δραστηριότητες, αλλά ενισχύει και τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθιστώντας τον νέο όμιλο πιο συμβατό με τις μελλοντικές απαιτήσεις».

Στα σημαντικότερα σημεία της παρουσίασης περιλαμβάνεται εξάλλου η αύξηση 132% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, στα 52 ευρώ/τόνο, των τιμών δικαιωμάτων ρύπων CO2, η αύξηση κατανάλωσης καυσίμων κίνησης κατά 20% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020 (με τον Ιούνιο να προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019), η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους μετά την αναχρηματοδότηση 900 εκατ. και τη γνωστοποίηση πως ο όμιλος ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα διεθνή ομολογιακή έκδοση το επόμενο διάστημα και η αποπληρωμή των ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2021, ύψους 200 εκατ. Επίσης οι εργασίες για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη έχουν ολοκληρωθεί κατά 65%, με στόχο τη λειτουργία του στις αρχές του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή