Η χαλάρωση των περιορισμών τόνωσε το λιανεμπόριο στη διάρκεια του Ιουνίου

Η χαλάρωση των περιορισμών τόνωσε το λιανεμπόριο στη διάρκεια του Ιουνίου

Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 11,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα ανοδική πορεία κατέγραψε τον Ιούνιο του 2021 το λιανικό εμπόριο, καθώς σημείωσε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, όταν η αγορά βρισκόταν ακόμη υπό την επήρεια του πολύ αυστηρού lockdown, αλλά και σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισε και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των ατόμων που επιτρέπονται να βρίσκονται ταυτόχρονα στα πολύ μεγάλα καταστήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2021 κατά 11,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ενώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021 η αύξηση ήταν 7,1%. Ο όγκος πωλήσεων (κύκλου εργασιών σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε κατά 10,8% και 4,8% αντιστοίχως.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τζίρου σημειώθηκε στα πρατήρια καυσίμων, οφείλεται όμως σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και λιγότερο στην αύξηση των ποσοτήτων που πουλήθηκαν. Κι αυτό διότι η αύξηση του κύκλου εργασιών στον εν λόγω κλάδο ήταν τον Ιούνιο του 2021 23,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, όμως η αύξηση του όγκου πωλήσεων την ίδια ώρα ήταν 6,8%. Αντιθέτως, στους κλάδους των φαρμακευτικών – καλλυντικών και κυρίως στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης η αύξηση του τζίρου είναι αποτέλεσμα αύξησης της επισκεψιμότητας στα φυσικά καταστήματα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης αυξήθηκε ετησίως κατά 13,8% και ο όγκος πωλήσεων κατά 13,4%. Στα φαρμακευτικά – καλλυντικά η αύξηση του τζίρου σε ετήσια βάση ήταν 18,4% και του όγκου πωλήσεων ακόμη μεγαλύτερη, 24,1%. Στα βιβλιοχαρτοπωλεία καταγράφηκε αύξηση τζίρου κατά 10,4% και του όγκου πωλήσεων κατά 11,4%. Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Ιούνιος και για τα σούπερ μάρκετ, καθώς οι πωλήσεις τους ενισχύθηκαν κατά 7,4% (και κατά 7,2% ο όγκος πωλήσεων).

Στα πολυκαταστήματα καταγράφεται σε ετήσια βάση μείωση πωλήσεων 1%. Ωστόσο, τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση τζίρου κατά 12,9%, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ελαστικοποίηση των μέτρων για την κατηγορία αυτή των καταστημάτων και την άμβλυνση της ανησυχίας των καταναλωτών για τα καταστήματα που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο έλεγχος των αιτήσεων για τα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η καταβολή των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις εστίασης των οποίων οι αιτήσεις είχαν εγκριθεί. Εως την Παρασκευή 27 Αυγούστου είχαν καταβληθεί ενισχύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ σε περίπου 10.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών, τo συνολικό ύψος των ενισχύσεων που θα καταβληθεί στον κλάδο της εστίασης στο πλαίσιο του προγράμματος επανεκκίνησης θα ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί έχουν δικαίωμα επανυποβολής μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 3 μ.μ. Αύριο εξάλλου αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή