Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή προχωρούν Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, στην οποία συμμετέχουν από κοινού οι δύο όμιλοι, ανέθεσε στην ΤΕΡΝΑ την κατασκευή του σταθμού, η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με τη Siemens Εnergy για τον βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 MW. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ. Στο στάδιο κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο λειτουργίας. «Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η νέα μονάδα των Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την έναρξη της λειτουργίας της το 2024 θα ενισχύσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που όπως φάνηκε και τις ημέρες του καύσωνα δεν είναι ακόμη έτοιμο να απογαλακτιστεί από τον λιγνίτη. Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ιδιωτική μονάδα που κατασκευάζεται, ενώ εν αναμονή βρίσκονται τέσσερα ακόμη επενδυτικά σχέδια για νέες μονάδες φυσικού αερίου. Στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η μονάδα της Mytilineos στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας ισχύος 826 MW, η οποία αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία τον Μάιο του 2022.
Σχέδιο για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826 MW προωθεί και η Elpedison στη Θεσσαλονίκη, όπως και ο όμιλος Κοπελούζου ισχύος 662 MW στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία θα έχει συμμετοχή με ποσοστό 25% η Βόρεια Μακεδονία. Στις πιο πίσω θέσεις της επενδυτικής «κούρσας» βρίσκονται η Elvalhalkor, για μονάδα ισχύος 651 MW, και η μονάδα του ομίλου Καράτζη στη Λάρισα ισχύος 660 MW. Νέα ισχύ από φυσικό αέριο σχεδιάζει επίσης να προσθέσει στο δυναμικό της και η ΔΕΗ, με τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V από το 2025 αντί του αρχικού προγραμματισμού για εναλλακτικό καύσιμο το 2028, καθώς πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση οι υψηλές τιμές των CO2.

Εν αναμονή της επενδυτικής απόφασης για την κατασκευή της νέας μονάδας βρίσκονται τα ΕΛΠΕ και η Edison. Κύκλοι των δύο εταιρειών δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για το προβάδισμα της μονάδας των Motor Oil – ΓΕΚ TΕΡΝΑ. Εκτιμούν ότι το σύστημα με την αποχώρηση του λιγνίτη και τις υψηλές τιμές των CO2, που καθιστούν την ελληνική αγορά εξαγωγική προς τα Βαλκάνια, χωράει μέχρι και τέσσερις νέες μονάδες και τονίζουν ότι η Elpedison προχωρεί κανονικά τις διαδικασίες και αναμένεται να λάβει σύντομα την επενδυτική απόφαση. Ανασταλτικός παράγοντας για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου παραμένει η καθυστέρηση της υποβολής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Κομισιόν του Μηχανισμού Αμοιβής Ισχύος (CRM) για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του και της συνακόλουθης έγκρισής του. Οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας στρέφονται στο φυσικό αέριο, το οποίο θα παίξει ρόλο γέφυρας για την ομαλή μετάβαση από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή