Από τις μεταφορές χρημάτων χέρι με χέρι στις ανέπαφες πληρωμές

Από τις μεταφορές χρημάτων χέρι με χέρι στις ανέπαφες πληρωμές

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρήματα της παρέας των νέων είχαν εξαντληθεί, αλλά η απόφασή τους ήταν ομόφωνη: παράταση των διακοπών και συμβολή των γονιών σε άμεση αποστολή χρημάτων. Αλλωστε το άξιζαν, μετά μια δύσκολη και εντατική χρονιά, την τελευταία της σχολικής τους ζωής. Είχαν καταφέρει να γράψουν καλά στις Πανελλήνιες και ήταν σε αναμονή των αποτελεσμάτων. 

Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στο μεσημέρι της Πέμπτης 14 Αυγούστου του 1986, παραμονή της αργίας της Παναγίας και ο μόνος τρόπος για να έφθαναν τα χρήματα από την Αθήνα στη Σαντορίνη ήταν με ταχυδρομική επιταγή. Θα έπρεπε όμως οι νεαροί να περίμεναν πέντε ημέρες μέχρι τη Δευτέρα που θα άνοιγαν τα ΕΛΤΑ. 

Φυσικά τα ΑΤΜ ήταν ακόμη άγνωστα, καθώς μόλις στις αρχές της ίδιας δεκαετίας η Alpha Bank είχε εγκαταστήσει το πρώτο ΑΤΜ στην Ελλάδα. Τελικά ένα ζευγάρι γονιών της παρέας πήρε το καράβι της γραμμής και το Σάββατο έφτασε στο νησί και έδωσε στην παρέα μετρητά χέρι με χέρι, κάνοντας και αυτοί διακοπές στο κυκλαδίτικο νησί!

Τριάντα έξι χρόνια μετά, τα πάντα έχουν αλλάξει στον τομέα της μεταφοράς χρημάτων και όχι μόνον φυσικά. Μια πραγματική επανάσταση σάρωσε τον τομέα πληρωμών, ειδικότερα στη διάρκεια των τελευταίας δεκαετίας. «Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νέων από κάθε γωνιά του κόσμου αλλά και από τη χώρα μας, ιδιαίτερα και μετά τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας που ακόμη ζούμε, πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ανέπαφα με κάρτες, αλλά ακόμη περισσότερο με τα κινητά τους και τις δεκάδες εφαρμογές που έχουν. 

Μεταφέρουν χρήματα μεταξύ τους, ακόμη και μικροποσά, ψηφιακά και ολοένα και λιγότεροι χρησιμοποιούν μετρητά», αναφέρει στην «Κ» επαγγελματίας του νησιού. Φυσικά, ζήτημα ανάληψης μετρητών δεν υφίσταται καθώς σε 24ωρη βάση λειτουργεί ένα ευρύ δίκτυο ΑΤΜ όλων των συστημικών τραπεζών που προσεγγίζει τα 40, επιπλέον και άλλων ΑΤΜ που υπάρχουν στο νησί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη χώρα μας ποσοστό άνω του 90% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιείται εκτός τραπεζικού καταστήματος, μέσω των εναλλακτικών δικτύων όταν ακόμη και μερικά χρόνια πριν το ποσοστό αυτό ήταν αδιανόητο.

Από τις μεταφορές λοιπόν χρημάτων χέρι με χέρι και τις μεταφορές με ταχυδρομική επιταγή και μέσω τραπεζικών λογαριασμών βρισκόμαστε στην εποχή μεταφοράς ψηφιακού χρήματος από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων. Αλλωστε, το mobile banking, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θα κυριαρχήσει συντομότερα από ό,τι αναμένεται, καθώς η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας ξεπερνάει κάθε προσδοκία: περισσότεροι από 5,5 δισ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν σήμερα διεθνώς, με την πλειονότητα αυτών να έχουν έξυπνα κινητά που δίνουν τη δυνατότητα mobile banking.

Η «επανάσταση» όμως που σάρωσε τον τομέα των μεταφορών και πληρωμών ήταν ταυτόχρονη με τις αλλαγές που έφερε η τεχνολογία όχι μόνον στη Σαντορίνη αλλά και στο σύνολο σχεδόν των νησιών μας και του τόπου μας τις τελευταίες 5 δεκαετίες. 

Για την ιστορία, αναφέρεται ένα μικρό απόσπασμα από τον τουριστικό οδηγό του Πέτρου Δελένδα στα μέσα της δεκαετίας του 1970: «Η Σαντορίνη λιμένα δεν έχει, αλλά ούτε και είναι εύκολον ν’ αποκτήση, λόγω του μεγάλου βάθους των υδάτων της προς δυσμάς, προς ανατολάς δε πάλιν λόγω διαρκούς συσσωρεύσεως θαλασσίας άμμου. Ούτω η Σαντορίνη εξυπηρετείται με σημαδούρες, επί των οποίων και προσδένονται τα πλοία. Οταν όμως είναι μεγάλη τρικυμία, τα πλοία, διά πλήρη ασφάλειάν των, αγκυροβολούν… καταμεσής σχεδόν του τεραστίου κόλπου εις θέσιν “Πάγκος”, ένθα τα νερά έχουν βάθος μόλις 30 περίπου μέτρων […] Οι κάτοικοι υδρεύονται από τις ιδιόκτητες στέρνες των, εις τας οποίας συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό από τις ταράτσες και αυλές εκάστου σπιτιού. Πολλοί μάλιστα, εις ιδιαίτερες στέρνες, μαζεύουν και τα νερά των δρόμων, διά να τα χρησιμοποιήσουν εις βοηθητικάς εργασίας των (πλύσιμο ρούχων, αρδεύσεις κ.λπ.). Από ξενοδοχεία σήμερον υπάρχει μόνον το “Ατλαντίς”. Επίσης δύναταί τις να εύρη δωμάτια καθαρά και περιποιημένα εις διαφόρους οικίας αντί 20-30 δρχ. κατά κλίνην. Τέλος, ενοικιάζονται ή και πωλούνται ολόκληροι οικίαι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή