Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Οι δύο πρώτες δόσεις του επιπλέον φόρου –για όσους προκύπτει– θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 17 Σεπτεμβρίου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες λογιστών και φοροτεχνικών. Νομικά και φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και στις 17 του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου. 

Ωστόσο η παράταση, όπως όλα δείχνουν, είναι αποτέλεσμα της συνάντησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου με τον υπουργό Οικονομικών. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου, «Το σύστημα (Taxisnet), όπως ανακοινώθηκε και αρμοδίως, έγινε στην ουσία λειτουργικό για υποβολή στις 7 Ιουλίου, αφού τότε ολοκληρώθηκε από τους αρμόδιους φορείς η ανάρτηση των απαραίτητων στοιχείων των φορολογουμένων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί κλήθηκαν να υποβάλουν 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις μέσα σε προθεσμία μικρότερη των δύο μηνών, και μάλιστα αποκλειστικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Δηλαδή οι λογιστές υποχρεώθηκαν να δουλέψουν μέσα στο καλοκαίρι… περίοδος, όπου οι φορολογούμενοι πελάτες τους κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποστολή των στοιχείων στα λογιστικά γραφεία και σε περίοδο μικρότερη των δύο μηνών, το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Οπως κανονικά χρήση αυτής της άδειας θα έπρεπε να κάνουν αυτή την περίοδο και οι λογιστές και οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία». 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 5.936.135 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 8.148.614 εκκαθαριστικά σημειώματα και υπολείπονται περίπου 500.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 32,44% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.549.601 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,37 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 896 ευρώ.

• Το 51,14% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 8.148.614 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 4.167.488 είναι μηδενικά.

• Για το 16,42% των φορολογουμένων ή 1.337.939 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 263 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή