ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα φοροτεχνικών – ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Να μην εφαρμοσθούν υποχρεωτικά μέχρι να λυθούν τα προβλήματα, λένε οι λογιστές

Κόντρα φοροτεχνικών – ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, που οδηγεί αφενός στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αφετέρου στην πάταξη της φοροδιαφυγής, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης φοροτεχνικών και κυβέρνησης. Τα ηλεκτρονικά βιβλία ή διαφορετικά myDATA, διαρκώς μετατίθενται από μήνα σε μήνα για διάφορους λόγους.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο και τα μέλη του (λογιστές, φοροτεχνικοί κ.λπ.), ενώ υποστηρίζουν το σχέδιο των ηλεκτρονικών βιβλίων, διαπιστώνουν δυσλειτουργίες οι οποίες δεν επιτρέπουν την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ διαμηνύει ότι ουδείς μέχρι σήμερα έχει διατυπώσει προβλήματα για την ηλεκτρονική εφαρμογή.

Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, το Οικονομικό Επιμελητήριο δεσμεύθηκε να αποστείλει την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα καταγεγραμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές στο σύστημα myDATA προκειμένου αυτά να διορθωθούν και να ξεκινήσει απρόσκοπτα η λειτουργία της εφαρμογής.

Σημασία σε κάθε περίπτωση έχει η μεταρρύθμιση να τεθεί σε λειτουργία, καθώς με τον τρόπο αυτό η φορολογική διοίκηση ενισχύει το οπλοστάσιό της στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών. Επιπλέον, η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώσει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Κρίσιμος είναι ο τρόπος εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Πριν από αρκετά χρόνια μία άλλη εφαρμογή, αυτή των εισροών-εκροών, είχε ξεκινήσει με τις ευχές όλων των πλευρών για περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μέχρι σήμερα όμως το σύστημα υπολειτουργεί. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αποφευχθεί με τα ηλεκτρονικά βιβλία και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis και τα POS. Καθώς πάντα θα υπάρχουν κάποιες πλευρές που θα αντιδρούν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση η οποία οδηγεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο λοιπόν προτείνει η φετινή χρονιά να είναι προαιρετική για τη χρήση του myDATA, λόγω των τεχνικών προβλημάτων και μέχρι αυτά να επιλυθούν. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και αφού προηγουμένως διαπιστωθούν οι δυσλειτουργίες που εντοπίζουν οι λογιστές.

Πάντως, χθες η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα καταργηθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών. Η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myDATA, δηλαδή των ηλεκτρονικών βιβλίων (από 1/10 για επιχειρήσεις από ένα όριο τζίρου και άνω και από 1/11 για τις υπόλοιπες) οδηγεί στην κατάργηση αυτής της διαδικασίας, αφού όλα τα δεδομένα των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ σε πρώτο χρόνο αυτόματα. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε στάδιο πιλοτικής εφαρμογή έχουν εγγραφεί και διαβιβάζουν δεδομένα επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του επιχειρείν, κάθε μεγέθους και αντικειμένου. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους είναι εγγεγραμμένες και κάνουν χρήση της πλατφόρμας, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά. Αποτέλεσμα, να έχουν ήδη εκδοθεί και διαβιβαστεί στο myDATA 85 εκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ.