Οι τουρίστες επέστρεψαν στην Αθήνα, οι ιδιοκτήτες επέστρεψαν στο Airbnb

Οι τουρίστες επέστρεψαν στην Αθήνα, οι ιδιοκτήτες επέστρεψαν στο Airbnb

Μεγάλη αύξηση πληρότητας, μισθωμάτων και αριθμού ενεργών αγγελιών σε Airbnb και VRBO

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εποχές του 2019 έχει επιστρέψει ήδη η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας, με το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου να χαρακτηρίζεται με ευκολία ως «εξαιρετικό», με βάση τις επιδόσεις που καταγράφηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου το μέσο μηνιαίο εισόδημα από ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο διαμορφώθηκε σε 1.088 ευρώ, με τη μέση πληρότητα να ξεπερνάει το 80% και τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να διαμορφώνεται σε 61 ευρώ. Αντίστοιχα νούμερα (1.064 ευρώ μηνιαίο εισόδημα και πληρότητα 83%) καταγράφηκαν και τον Ιούλιο. H AirDNA αναλύει σε καθημερινή βάση τα δεδομένα των αγγελιών των ψηφιακών πλατφορμών Airbnb και VRBO.

Οι ενεργές αγγελίες ακινήτων (τουλάχιστον μία μίσθωση τις τελευταίες 30 ημέρες) στο κέντρο της Αθήνας ανέρχονται πλέον σε 7.623, από 7.451 τον Ιούλιο και περίπου 7.000 τον Μάιο, δείγμα της σταδιακής επιστροφής περισσότερων ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθούν ορισμένες βασικές διαφορές σε σχέση με τα δεδομένα πριν από την πανδημία. Κατ’ αρχάς, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγγελιών εντοπίζεται στις πιο δημοφιλείς περιοχές για ξένους επισκέπτες, ιδίως δε στο εμπορικό τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Ψυρρή, Μεταξουργείο, Γκάζι και Κεραμεικός). Πρόκειται για περιοχές που επιτρέπουν μεγαλύτερα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας βίλας με εσωτερική αυλή στην Πλάκα. Το ακίνητο αυτό, ηλικίας 200 ετών, έχει αναπαλαιωθεί με ιδιαίτερη προσοχή και λόγω και της μοναδικότητάς του έχει και το αντίστοιχο κόστος, που διαμορφώνεται πέριξ των 500 ευρώ/ημέρα! Ουσιαστικά δηλαδή μπορεί να αποφέρει ακόμα και 15.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή 15 φορές πάνω από τον μέσο όρο. Αλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς είναι ότι τα περισσότερα από τα νέα ακίνητα που προστίθενται στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Airbnb, τελούν υπό καθεστώς επαγγελματικής διαχείρισης από κάποια εξειδικευμένη εταιρεία. Πρόκειται δηλαδή για ακίνητα που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε επενδυτές ακινήτων, είτε εγχώριους είτε από το εξωτερικό.

Στελέχη των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων σημειώνουν ότι ιδιαίτερα θετικά είναι τα δεδομένα και για τον μήνα Σεπτέμβριο και πλέον και για τον μήνα Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ουσιαστικά η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων είχε «παγώσει» εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν σχεδόν πλήρως τα ταξίδια αναψυχής και να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών. Ως εκ τούτου, η φετινή εικόνα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή