Χρηματοδότηση 180 εκατ. δολ. εξασφάλισε η startup Blueground

Χρηματοδότηση 180 εκατ. δολ. εξασφάλισε η startup Blueground

H νεοφυής εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων σχεδιάζει 300 νέες προσλήψεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άνοιγμα θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αλλά και σε νέες αγορές στρέφεται η νεοφυής εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, έπειτα από τη χρηματοδότηση 180 εκατ. δολ. που εξασφάλισε από διεθνείς και Ελληνες επενδυτές. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσλάβει μέσα στους επόμενους 12 μήνες 300 νέα άτομα, τα μισά εκ των οποίων θα έχουν τη βάση τους στη χώρα μας, ενώ στόχος της είναι, παρά το πλήγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να επεκταθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις έως το 2025, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα εστιάσει σε αγορές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα σήμερα εργάζονται 200 άτομα και πάνω από 450 διεθνώς. 

Ειδικότερα, από τα 180 εκατ. δολ., 140 εκατ. δολ. αποτελούν χρηματοδότηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τα οποία προήλθαν από τις επενδυτικές εταιρείες West Cap, που ηγήθηκε του γύρου, Geolo Capital, το ευρωπαϊκό fund Prime Ventures και το ελληνικό VentureFriends. Τα υπόλοιπα 40 εκατ. δολ. αποτελούν δανειακή χρηματοδότηση από τη Silicon Valley Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσό χρηματοδότησης «κλείδωσε» οριστικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις πληροφορίες που διακινούνταν μέχρι την Παρασκευή να μιλούν για ένα γύρο χρηματοδότησης που ξεπερνούσε κατά πολύ τα 150 εκατ. δολ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπερβαίνει τα 500 εκατ. δολ. και διαμορφώνεται σε περίπου 750 εκατ. δολάρια.

Με τον νέο αυτό γύρο η νεοφυής εταιρεία έχει συγκεντρώσει συνολικά από την ίδρυσή της, το 2013, 258 εκατ. δολ., το υψηλότερο δηλαδή ποσό χρηματοδότησης που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ελληνική startup. H εταιρεία, με διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, δραστηριοποιείται στην εκμίσθωση επιπλωμένων κατοικιών. Αφού δηλαδή έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για τη μίσθωση των ακινήτων τους, προχωρεί στην επίπλωση και στον εξοπλισμό τους, ώστε να τα μετατρέπει σε χώρους υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Στη συνέχεια τα υπενοικιάζει σε στελέχη εταιρειών για ένα μήνα, ένα χρόνο ή και περισσότερο. Προς το παρόν, η εταιρεία έχει παρουσία σε 15 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει πάνω από 4.500 διαμερίσματα. Η χρηματοδότηση της εταιρείας έρχεται και σε μια περίοδο που ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η πανδημική κρίση. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το πράσινο φως που άναψαν οι επενδυτές αποτελεί μια ευκαιρία για την εταιρεία να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά, δεδομένου ότι αρκετοί ανταγωνιστές της «λύγισαν» υπό το βάρος της πανδημίας. Ενδεικτικά, τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον Stay Alfred, που είχε αντλήσει περίπου 60 εκατ. δολ., επιβεβαίωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Expedia άρχισε να περιορίζει σταδιακά τις δραστηριότητες των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης Pillow και Apartment Jet που εξαγόρασε το 2018. 

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας η Blueground είχε προχωρήσει επίσης στην αποδέσμευση του 25% του προσωπικού, ή 130 εργαζόμενων, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς διατήρησε την πληρότητα των μονάδων της στο 92%, εξασφαλίζοντας ταμειακές ροές για τους ιδιοκτήτες. Η εικόνα μετά το άνοιγμα των οικονομιών και την άρση των lockdowns φαίνεται να αντιστρέφεται, με τον κύκλο εργασιών της Blueground να φτάνει παγκοσμίως στα 140 εκατ. δολ. το 2021, με σκοπό να αγγίξει τα 240 εκατ. δολ. τον επόμενο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή