Πακέτα δανείων άνω των 5 δισ. πωλούν Alpha Bank και Πειραιώς

Πακέτα δανείων άνω των 5 δισ. πωλούν Alpha Bank και Πειραιώς

Ολοκληρώνεται ο κύκλος εξυγίανσης των ισολογισμών τους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς έως τα τέλη του χρόνου, ολοκληρώνοντας, μαζί με τις τιτλοποιήσεις που εντάσσονται στον «Ηρακλή», τον κύκλο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια. 

Το πρώτο πακέτο που μεταβιβάστηκε ήταν το Eclipse της Eurobank το 2017 και έκτοτε και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πουλήσει δάνεια αξίας 16 δισ. ευρώ παράλληλα με τιτλοποιήσεις αξίας 52 δισ. ευρώ, που έχουν ή πρόκειται να ολοκληρωθούν έως και τις αρχές του 2022, ανεβάζοντας τον «λογαριασμό» των συναλλαγών στα 73 δισ. ευρώ. 

Οι τιμές με βάση τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι συναλλαγές, σύμφωνα με την καταγραφή της Euroxx, κυμαίνονται από 6% έως και 48% (σε μεμονωμένες περιπτώσεις) της αξίας του πωλούμενου χαρτοφυλακίου και εξαρτώνται από το είδος του δανείου που μεταβιβάζεται και το κατά πόσο το δάνειο συνοδεύεται με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Ετσι, οι τιμές για χαρτοφυλάκια που είχαν κυρίως καταναλωτικά δάνεια δεν ξεπερνούν το 6% ή το 7% της αξίας, ενώ αντίθετα σε επίπεδα μεταξύ 28%-30% έχουν διαμορφωθεί οι τιμές για χαρτοφυλάκια με επιχειρηματικά κυρίως δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα. Η υψηλότερη τιμή πώλησης έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για το χαρτοφυλάκιο Nemo της Τράπεζας Πειραιώς, που περιελάμβανε ναυτιλιακά δάνεια με εξασφαλίσεις, ενώ ακολούθησε το χαρτοφυλάκιο Amoeba της ίδιας τράπεζας που πωλήθηκε στο 30% της αξίας των επιχειρηματικών δανείων, με εξασφαλίσεις που περιλαμβάνονταν σε αυτό.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει ενεργή στην αγορά των πωλήσεων δανείων με τρεις νέες προγραμματισμένες συναλλαγές αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Sunshine, που περιλαμβάνει δάνεια leasing αξίας 500 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο Dory, που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια  αξίας 300 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος των τιτλοποιήσεων η τράπεζα ολοκλήρωσε τρεις συναλλαγές (Phoenix, Vega και Sunrise), αξίας 14 δισ. ευρώ και έχει δρομολογήσει την τιτλοποίηση Sunrise II, με δάνεια αξίας 4 δισ. ευρώ.

Σημαντική δραστηριότητα στην αγορά των πωλήσεων επιδεικνύει και η Alpha Bank, δρομολογώντας εντός του 2021 την πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit, που περιλαμβάνει κυρίως καταναλωτικά δάνεια αξίας 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν το χαρτοφυλάκιο Sky αξίας 2,2 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια από τη θυγατρική στην Κύπρο και τέλος το χαρτοφυλάκιο Solar αξίας 400 εκατ. ευρώ με επιχειρηματικά δάνεια. Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει τρεις πωλήσεις χαρτοφυλακίων αξίας 3,9 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το πακέτο Jupiter, που μεταβιβάστηκε στο 34% της αξίας του, το Neptune στο 24% της αξίας του, ενώ στο 7% της αξίας του διαμορφώθηκε η τιμή πώλησης του πακέτου Mercury, που αποτελούνταν κυρίως από καταναλωτικά και ανεξασφάλιστα μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Στο σκέλος των τιτλοποιήσεων η τράπεζα έχει ολοκληρώσει τη συναλλαγή Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ και έχει ανακοινώσει την τιτλοποίηση Cosmos αξίας 3,5 δισ. ευρώ 

Δάνεια αξίας 6 δισ. ευρώ έχει μεταβιβάσει η Εθνική Τράπεζα μέσω 5 διαφορετικών συναλλαγών (Earth, Symbol, Mirror, Leo και Icon) που περιελάμβαναν τόσο ανεξασφάλιστα καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια όσο και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Οι τιμές διαμορφώθηκαν μεταξύ 6% και 28% της αξίας του πωλούμενου χαρτοφυλακίου, ενώ ο κύκλος της εξυγίανσης κλείνει με την τιτλοποίηση Frontier αξίας 7 δισ. ευρώ και μια μικρότερη που έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει η τράπεζα εντός του 2022.

Τέλος, η Eurobank έχει ολοκληρώσει δύο συναλλαγές πωλήσεων (χαρτοφυλάκιο Eclipse και Zenith) αξίας 1,6 δισ. ευρώ, καθώς και δύο τιτλοποιήσεις αξίας 9,4 δισ. ευρώ (Pillar και Cairo) και δρομολογεί έως τα τέλη του χρόνου την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico αξίας 3,3 δισ. ευρώ, με την οποία κλείνει τον κύκλο της εκκαθάρισης του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή