Ισχυρή αύξηση εξαγωγών και ξένων επενδύσεων το 2021

Ισχυρή αύξηση εξαγωγών και ξένων επενδύσεων το 2021

458 δράσεις σε δεκάδες χώρες, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου εξωστρέφειας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 34%, των εξαγωγών κατά 24,7% και της ελκυστικότητας της χώρας ως προορισμού επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά πολλές μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης στο πλαίσιο της παρουσίασης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας που έγινε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης απαρίθμησε 458 δράσεις σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τις οποίες προωθήθηκαν οι εξαγωγές, ο τουρισμός και η προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, έδωσε το περίγραμμα της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου οι επιδόσεις αυτές να βελτιωθούν έτι περαιτέρω. «Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών –εν μέσω πανδημίας– είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση, ενώ προσέθεσε ότι «οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση».

H συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο επτάμηνο του 2021 έφτασε τα 22,11 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή (μια που λόγω μεγάλης αξίας επηρεάζουν σημαντικά τα στατιστικά στοιχεία) η αύξηση παραμένει υψηλή, στο 18,1%. Τέλος, ακόμη και σε σχέση με τα προ πανδημίας στοιχεία για τις εξαγωγές του αντίστοιχου επταμήνου 2019, τα νούμερα παραμένουν υψηλά, στο 10,27% και 19,95% αντίστοιχα.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθαν στα 2,31 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σύγκριση με αυτή του 2019. Το Enterprise Greece δέχτηκε 208 αιτήματα για επενδύσεις την τελευταία διετία – με εμφανή άνοδο το τελευταίο εξάμηνο, συμπλήρωσε. Ο υφυπουργός προσέθεσε δε πως η ετήσια έκθεση για την εικόνα της Ελλάδας στα διεθνή μέσα, που βασίστηκε σε 10.800 δημοσιεύματα των 50 μεγαλύτερων διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ, έχει ως κυριότερο συμπέρασμα τη «σαφέστατη θετική αντιστροφή του κλίματος για τη χώρα μας, καταγράφοντας για πρώτη φορά, μετά 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και αρνητικής δημοσιότητας, μια σημαντικότατη διαφοροποίηση με θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων». Ακόμη, θύμισε τη μεγάλη πρόσφατη έρευνα «Attractiveness Survey» της ΕΥ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς, με το 62% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν να εκτιμά πως η ελκυστικότητα βελτιώθηκε, ενώ το 75% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή