ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώνονται αύριο αναδρομικά σε 133.692 συνταξιούχους

Οι μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, λόγω των υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης, θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα

Πληρώνονται αύριο αναδρομικά σε 133.692 συνταξιούχους

Αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί εμβόλιμη πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να καταβληθούν αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους, που ήταν δηλαδή συνταξιούχοι ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, κατ’ εφαρμογήν του νόμου 4670/2020. Οι μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους, που προκύπτουν λόγω των υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 30 έως 40, θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα. 

Να σημειωθεί ότι, παρά τις προσδοκίες που είχαν γεννηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για σημαντικές αυξήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%. Η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί τμηματικά, σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις των δικαιούχων στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων για πάνω από 1,8 εκατ. συνταξιούχους αποτέλεσε μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία λόγω των εκατοντάδων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών διατάξεων και των διαφορετικών προδιαγραφών των ταμείων.
Από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr σχετικά με τα εξής θέματα:

α) Την εκκαθάριση των αναδρομικών τους.

β) Σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.

γ) Αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κ.λπ.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

Για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:

• Να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

• Να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).

• Να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Τις τρεις προϋποθέσεις καλύπτουν σωρευτικά οι παραπάνω 133.692 συνταξιούχοι από τους περίπου 1,8 εκατ. που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016.

Να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν άλλοι 520.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και γι’ αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά. Και αυτό γιατί η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Οσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016, άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020), που ήρθε προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου και αναδρομικά αύριο, καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική διαφορά τους. Οταν στο μέλλον, βάσει και των προβλέψεων του νόμου, θα δοθούν ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις (προβλέπονται από τον νόμο  4670/2020), ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς θα εξαλείψουν οριστικά την προσωπική διαφορά και θα δουν μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις. Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μαΐου 2016 των οποίων ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Είναι εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων.

Τελευταίες ειδήσεις