Στην αγορά των έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου εισέρχεται η «Πίνδος»

Στην αγορά των έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου εισέρχεται η «Πίνδος»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη πιο δυνατά στην κατηγορία των έτοιμων γευμάτων από κοτόπουλο εισέρχεται ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» (ΑΠΣΙ Πίνδος) μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου του, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκαινιάστηκε το Σάββατο. Την ίδια ώρα ο συνεταιρισμός σχεδιάζει ήδη τις επόμενες επενδύσεις του, ύψους περίπου 17,5 εκατ. ευρώ έως το 2024, οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη και είσοδο στην παραγωγή ενέργειας.

Η συνολική έκταση του οικοπέδου που φιλοξενεί το εργοστάσιο ανέρχεται στα 80 στρέμματα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 7.000 τ.μ. και σε αυτές λειτουργούν πέντε γραμμές παραγωγής καθώς και μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Οι πέντε γραμμές παραγωγής περιλαμβάνουν: γραμμή παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων, νωπών ή κατεψυγμένων από κρέας κοτόπουλου, είτε συμβατικού είτε ελευθέρας βοσκής, γραμμή αποστέωσης κοτόπουλου, γραμμή παραγωγής κατεψυγμένου γύρου κοτόπουλου για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου εστίασης για την ελληνική και ξένη αγορά, γραμμή παραγωγής μαριναρισμένων νωπών προϊόντων κοτόπουλου, και τέλος νέα γραμμή παραγωγής έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου, με στόχευση κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Εγκαινίασε το Σάββατο τη νέα μονάδα παραγωγής που αποτελεί επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγική δυναμική του ανέρχεται στην επεξεργασία 80.000 κοτόπουλων την ημέρα. Σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να παράγει 1,2 τόνους την ώρα, έναντι περίπου 600 κιλών που είναι σε πρώτη φάση η παραγωγική ικανότητα του νέου εργοστασίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή επένδυση δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από τους παραγωγούς-μέλη του συνεταιρισμού, από τραπεζικό δανεισμό, καθώς και από τον αναπτυξιακό νόμο.

Επιπλέον ο συνεταιρισμός δρομολογεί τη δραστηριοποίησή του στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με στόχο την πώληση αυτής στο ηλεκτρικό σύστημα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή του πρώτου από τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 18 KW, με έδρα τα Ιωάννινα. Εως το τέλος του 2021 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση για την κατασκευή του δεύτερου πάρκου, επίσης 18 KW, με έδρα την Κέρκυρα.

Το 2020 έκλεισε για τον συνεταιρισμό με κύκλο εργασιών 264 εκατ. ευρώ έναντι 270 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ για το 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ, κάτι που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό και με την επαναλειτουργία της εστίασης.

Ο ΑΠΣΙ «Πίνδος» ιδρύθηκε το 1958 και είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός στη χώρα, με μέλη του πάνω από 500 πτηνοτρόφους. Εδρα της «Πίνδος» είναι το Ροδοτόπι Ιωαννίνων και τα προϊόντα της κατέχουν ηγετική θέση, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει το 30% και απασχολώντας πάνω από 1.200 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή