Ομολογιακό δάνειο 505 εκατ. για τον ΔΕΣΦΑ

Ομολογιακό δάνειο 505 εκατ. για τον ΔΕΣΦΑ

Την αναγκαία ρευστότητα για την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 540 εκατ. ευρώ διασφαλίζει για τον ΔΕΣΦΑ το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 505 εκατ. ευρώ που υπέγραψε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς).

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαία ρευστότητα για την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 540 εκατ. ευρώ διασφαλίζει για τον ΔΕΣΦΑ το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 505 εκατ. ευρώ που υπέγραψε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Η δανειακή σύμβαση είναι 12ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει περισσότερα από 48 έργα που περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030 για την επέκταση και την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος μεταφοράς, μεταξύ των οποίων κρίσιμα έργα για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Μάλιστα, η εταιρεία είναι έτοιμη να αλλάξει και το λογότυπό της προκειμένου να αντανακλά το περιβαλλοντικό της πρόσημο και τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη «πράσινη»επιχείρηση.

Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι 12ετούς διάρκειας.

Κομβικό ρόλο στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την απολιγνιτοποίηση κατέχει το έργο κατασκευής αγωγού υψηλής πίεσης στη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση προϋπολογισμού 110 εκατ., που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο δεκαετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Ο αγωγός, μήκους 122 χλμ., θα ξεκινάει από το υφιστάμενο βαλβιδοστάσιο του ΔΕΣΦΑ στα Τρίκαλα Ημαθίας, επιτρέποντας με την ολοκλήρωσή του την πρόσβαση στο φυσικό αέριο νέων περιοχών, μεταξύ των οποίων η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και το Αμύνταιο, καθώς επίσης η Βέροια, η Νάουσα και τα Γρεβενά. Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο «πολύ σημαντικό για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία» Πέραν της στρατηγικής σημασίας του αγωγού για την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, η συγκεκριμένη επέκταση σε μια περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η παραγωγή υδρογόνου μέσω του έργου «hite Dragon»θα αποτελέσει «πρότυπο για τον σχεδιασμό δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγματος με φυσικό αέριο)» Το δεκαετές πλάνο του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει επίσης έργα συνολικού προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ για την επέκταση του συστήματος φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

«Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς τον ΔΕΣΦΑ» χαρακτήρισε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαρία Ρίτα Γκάλλι, την υπογραφή του κοινοπρακτικού δανείου. «Η χρηματοδότηση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική εστίαση και τη διαρκή στήριξη της Εθνικής στον ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα τη μακροχρόνια συνεργασία της με τον ΔΕΣΦΑ» δήλωσε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς. «Η Eurobank ως τράπεζα της ανάπτυξης, που έχει ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στην επιχειρηματική της πρακτική, συμβάλλει με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ και του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» τόνισε ο CEO της τράπεζας, Φ. Καραβίας. «Η Alpha Bank πρωτοστατεί στη χρηματοδότηση υποδομών και έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας» σημείωσε ο CEO της τράπεζας, Βασ. Ψάλτης. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση σε εκείνους που είναι προσανατολισμένοι στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή και στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και ισχυρή οικονομία με έντονα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας» δήλωσε ο CEO της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή