ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακάμπτει η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια

Διπλάσια υπήρξε η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece το εννεάμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020

Ανακάμπτει η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια

Διπλάσια υπήρξε η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece το εννεάμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η παραχωρησιούχος εταιρεία συνάδουν με την ανοδική τάση που κατέγραψε το εννεάμηνο ο αριθμός των επιβατών και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και φανερώνουν την επέκταση της καλοκαιρινής περιόδου το φθινόπωρο. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο από τους 14 μεγαλύτερους αερολιμένες της περιφέρειας διακινήθηκαν κατά 92% περισσότεροι επιβάτες συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, δηλαδή 13,9 εκατ. άτομα. Τον Σεπτέμβριο διακινήθηκαν 3,4 εκατ. επιβάτες από 1,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, με τον συγκεκριμένο μήνα να ηγείται της επέκτασης της καλοκαιρινής περιόδου.

Ωστόσο, ανάμεσα στις επιδόσεις τόσο του εννεαμήνου όσο και του Σεπτεμβρίου μεσολαβεί χάσμα σε σχέση με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2019. Η επιβατική κίνηση του εννεάμηνου του 2021 είναι χαμηλότερη κατά 47% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε είχαν ταξιδέψει μέσω των 14 περιφερειακών αεροδρομίων 26,2 εκατ. άτομα. Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση είναι διπλάσια συγκριτικά με αυτήν του 2020, αλλά παραμένει χαμηλότερη κατά 24% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η απόκλιση αυτή φανερώνει ότι θα απαιτηθεί σημαντικό ακόμη χρονικό διάστημα έως ότου η «μαύρη»τρύπα στα μεγέθη της Fraport Greece και ευρύτερα των εταιρειών παραχώρησης αεροδρομίων να κλείσει.

Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός διακινηθέντων επιβατών από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι διπλάσιος σε σχέση με το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της επιβατικής κίνησης είναι ανοδική και συμβαδίζει με τις βελτιωμένες επιδόσεις του τουρισμού, με τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών από τα αεροδρόμια της Fraport να έχει ξεπεράσει, από το οκτάμηνο της φετινής χρονιάς, τις επιδόσεις του συνόλου του 2020. Το διάστημα δηλαδή Ιανουαρίου – Αυγούστου διακινήθηκαν από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια 10,4 εκατ. άτομα έναντι 8,6 εκατ. κατά το σύνολο του 2020.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία πριν από λίγες ημέρες, κατά το εννεάμηνο διακινήθηκαν συνολικά 8,4 εκατ. επιβάτες (+22,5%), οι οποίοι είναι λιγότεροι κατά 58% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το μέγεθος αυτό αν και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020 κατά 22,5%, παρέμεινε μειωμένο σε σχέση με το 2019, κατά 57,9%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Τον Σεπτέμβριο, μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» διακινήθηκαν 1,7 εκατ. άτομα, που είναι περισσότερα κατά 105,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, αλλά λιγότερα κατά 34,1% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019. Το αποτέλεσμα αυτό, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία, αν και συνολικά αποδεικνύει τη σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε από τον Ιούνιο, συνιστά ένδειξη επιβράδυνσης της βαθμιαίας βελτίωσης που διαγράφηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Οσον αφορά την πορεία των πτήσεων, η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τις υψηλότερες επιδόσεις, με τον ημερήσιο αριθμό τους, προχθές Τρίτη, να ανέρχεται σε 1.151, σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol.