Πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. φέρνουν οι νέες εντάξεις στις αντικειμενικές

Πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. φέρνουν οι νέες εντάξεις στις αντικειμενικές

Στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ, τα κλιμάκια και τα προβλήματα

Στα τέλη του έτους θα είναι έτοιμος ο νέος ΕΝΦΙΑ βάσει του οποίου θα φορολογηθούν τα ακίνητα το 2022. Αν και αρχικά η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι ο φόρος των ακινήτων και η νέα κλίμακα που θα τον συνοδεύει θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού, όπως όλα δείχνουν οι επιτροπές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξετυλίξουν το κουβάρι του νέου ΕΝΦΙΑ που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό φόρο.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν βιάζονται να ολοκληρωθεί η νέα κλίμακα, καθώς το αποτέλεσμά της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή υποστηρίζουν ότι το ποσό προς είσπραξη θα ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως και φέτος. Από τις νέες εντάξεις (3.643 νέες ζώνες) εκτιμούν ότι θα προκύψει επιπλέον ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες, κυρίως εκείνους που η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυξάνεται σημαντικά ή ακόμα και διπλασιάζεται μετά την αναπροσαρμογή που έγινε το καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 8%, αυτή θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει συμπληρωματικός φόρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που «τρέχει» η 18μελής επιτροπή είναι σύνθετα και αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.

Το πρώτο πρόβλημα αφορά τις νέες εντάξεις περιοχών, όπου τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε εξωφρενικές τιμές και απορρίπτονται, ενώ άλλα μοντέλα δίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή οριακές τιμές που οδηγούν και πάλι στην υποφορολόγηση. Επί της ουσίας ψάχνουν τον τρόπο ώστε ναι μεν οι περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων να πληρώσουν υψηλότερο φόρο συγκριτικά με τον φόρο που πλήρωναν μέχρι σήμερα, αλλά αυτό να μην οδηγήσει σε νέες στρεβλώσεις. Σημειώνεται ότι μεταξύ των περιοχών που μπαίνουν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών υπάρχουν αρκετές στις οποίες ο φόρος θα μειωθεί, καθώς πρόκειται για ακίνητα σε ορεινούς όγκους, τα οποία φορολογούνταν μέχρι σήμερα με συντελεστές που εφαρμόζονται στα κέντρα των πόλεων που βρίσκονται.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τα νέα κλιμάκια υπολογισμού και το πώς θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (επιβαλλόταν σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ) στον κύριο φόρο. Ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται είναι οι συντελεστές να αυξάνονται για ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ. Οσο υψηλότερη είναι η αξία του ακινήτου τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο συντελεστής, έτσι ώστε το ποσό του φόρου να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Ωστόσο, το νέο στοιχείο που θα έχει η κλίμακα υπολογισμού είναι ότι θα φορολογείται κάθε ακίνητο ξεχωριστά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμπληρωματικός φόρος. Δηλαδή κάποιος που έχει σήμερα πέντε ακίνητα αξίας 100.000 ευρώ το καθένα (σύνολο αξίας 500.000 ευρώ) κατέβαλλε τον ίδιο συμπληρωματικό φόρο με κάποιον που έχει ένα ακίνητο αξίας 500.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης των πέντε ακινήτων να πληρώσει μικρότερο φόρο από τον ιδιοκτήτη με το ένα ακίνητο ίδιας αξίας. Και αυτό καθώς όσο μικρότερη είναι η αξία τόσο μικρότερος θα είναι και ο συντελεστής και κατ’ επέκταση ο φόρος που αναλογεί. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να δημιουργήσει αντιδράσεις, καθώς ο ιδιοκτήτης των πέντε ακινήτων μπορεί να λαμβάνει και εισοδήματα από αυτά, ενώ ο δεύτερος θα κληθεί να πληρώσει ενδεχομένως υψηλότερο φόρο για ένα ακίνητο το οποίο είναι η πρώτη του κατοικία. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις.

Πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. φέρνουν οι νέες εντάξεις στις αντικειμενικές-1

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ το 2022

1. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, όσα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021.Το ποσό είναι πιθανό να περιορισθεί στα 2,3 δισ. ευρώ εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 200 εκατ. ευρώ για τη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του φόρου.

2. Αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μετά την ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας της τάξης των 50.000-100.000 ευρώ το καθένα, θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Αντίθετα, ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 250.000 ευρώ το καθένα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, θα είναι υψηλότερος.

3. Από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για την πλειονότητα των ιδιοκτητών θα προκύψουν ελαφρύνσεις.

4. Από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μια νέα, ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια.

5. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

6. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 9 ή 10 δόσεις, από Μάιο ή Ιούνιο μέχρι Φεβρουάριο.

Διατηρείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις.

Δεν καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τις επιχειρήσεις, αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. 

Ουσιαστικά οι 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ ύψους 278 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 450.000 φυσικά πρόσωπα θα καταβάλουν 368,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στο ποσό των 646 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή