Η CVC βασικός επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Η CVC βασικός επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Στόχος τουλάχιστον το 10% των συνολικών μετοχών της επιχείρησης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βάση για την επιτυχή έκβαση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θέτει η συμφωνία με τη CVC, που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, η οποία δίνει παράλληλα το στίγμα στην επενδυτική κοινότητα για ισχυρή ζήτηση. Το γνώριμο από πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα fund έχει δεσμευτεί να επενδύσει μέχρι το ποσό των 395 εκατ. ευρώ για να πάρει κατ’ ελάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με τιμή ανά μετοχή μέχρι 9 ευρώ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την υπογραφή συμφωνίας «με τη Selath Holdings, οντότητα που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια ή οχήματα τα οποία συμβουλεύει η CVC Advisers Greece SMSA και/ή οι θυγατρικές της». Με βάση τους όρους της συμφωνίας, ο Cornerstone επενδυτής έχει δεσμευθεί να εγγραφεί για την αγορά μετοχών με συνολική δέσμευση που δεν θα υπερβαίνει τα 395 εκατ. εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, περιλαμβανομένου του ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών που θα εκδοθούν δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι ο επενδυτής θα έχει εγγύηση κατανομής του αριθμού κοινών μετοχών που απαιτείται, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου. Ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να τηρήσει εξάμηνη περίοδο υποχρεωτικής διάκρισης μετά την ΑΜΚ, με την επιφύλαξη ορισμένων περιορισμένων εξαιρέσεων.

Για πακέτα μετοχών κοντά στο 5% φαίνεται ότι ενδιαφέρονται η BlackRock, η Fidelity, η Oakhill και η Shroeders.

 Η συμφωνία θέτει ατύπως ως ταβάνι τιμή μετοχής τα 9 ευρώ. Ο όγκος έκδοσης νέων μετοχών θα κριθεί από τα κεφάλαια που τελικά θα αποφασίσει να αντλήσει η ΔΕΗ μέσω της ΑΜΚ η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ. Ο όγκος των νέων μετοχών και η τιμή μετοχής θα οριστικοποιηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, που θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος κύκλος επαφών με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ από το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει θα κριθεί το εάν τελικά απαιτηθεί και κάποια μικρή συμμετοχή του Υπερταμείου, προκειμένου να μην περιοριστεί το ποσοστό του στη ΔΕΗ κάτω από το 34%. Η ΔΕΗ μέσω της συμφωνίας με την CVC διασφάλισε έναν επενδυτή με σημαντικό όγκο μετοχών και αυτό που επιδιώκει μέσω των συνεχιζόμενων επαφών με ξένους επενδυτές είναι και η συμμετοχή με μπλοκ μετοχών της τάξης των 50-150 εκατ. ευρώ. Για πακέτα μετοχών κοντά στο 5% φαίνεται ότι ενδιαφέρονται η BlackRock, η Fidelity, η Oakhill και η Shroeders, ενώ διασφαλισμένη θεωρείται η συμμετοχή της EBRD στην ΑΜΚ,  αν και με μικρότερο ποσοστό. Ορισμένοι από τους επενδυτές που έχουν ήδη θέση στο μετοχικό κεφάλαιαο της ΔΕΗ και θα συμμετάσχουν είναι οι: Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Zenon Investments.

Τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου επενδυτικού της σχεδίου ύψους 5,3 δισ. ευρώ στην τριετία και 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο την ανάπτυξη ισχύος 7,2 GW AΠΕ μέχρι το 2024 και 9,1 GW μέχρι το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή