Συνεχίζεται η διαμάχη στον «Ελλάκτωρ»

Συνεχίζεται η διαμάχη στον «Ελλάκτωρ»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος κύκλος διαμάχης έχει ξεσπάσει μεταξύ των μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ, αυτή τη φορά με αφορμή τη διαρροή του ιδιωτικού συμφωνητικού ανάμεσα στον ολλανδικό επενδυτικό όμιλο Reggeborgh Invest και τον Λεωνίδα Μπόμπολα τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε αυτό περιγράφονταν οι όροι της συμφωνίας, που προέβλεπε την παροχή του δικαιώματος πώλησης των μετοχών του κ. Μπόμπολα στη Reggeborgh (περίπου το 12% του μετοχικού κεφαλαίου), για περίοδο έξι μηνών.

Επίσης, περιγράφονταν και διάφορα σενάρια για τη φύση της συνεργασίας των δύο πλευρών, σε περίπτωση που εν τέλει η Reggeborgh επιτύγχανε τον στόχο της να αλλάξει η διοίκηση του ομίλου. Μεταξύ αυτών, υπήρχε η δυνατότητα μεταβίβασης στον κ. Μπόμπολα της θυγατρικής «Ηλέκτωρ», η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα σενάριο που τελικά δεν έγινε πράξη, καθώς η ολλανδική πλευρά επέλεξε να παραμείνει η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Ετσι ενεργοποιήθηκε το εναλλακτικό πλάνο, που επίσης προβλεπόταν στη σχετική συμφωνία, και εξαγοράστηκε το σύνολο των μετοχών του κ. Μπόμπολα σε υψηλότερη τιμή από τη χρηματιστηριακή (1,7 ευρώ/μετοχή), με τον τελευταίο να αποχωρεί, όχι μόνο από το μετοχικό κεφάλαιο, αλλά και από τη διοίκηση της Ηλέκτωρ.

Aυτή τη φορά με αφορμή τη διαρροή του ιδιωτικού συμφωνητικού ανάμεσα στη Reggeborgh Invest και τον Λ. Μπόμπολα.

Τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί προ μηνών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Greenhill Investments των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, που ισχυρίζονται ότι η συμφωνία αυτή συνιστά σωρεία παραβιάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, όπως απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών από το επενδυτικό κοινό, παράνομο συντονισμό των εμπλεκομένων προσώπων στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό η πλευρά της Greenhill επανήλθε χθες με νέα ανακοίνωσή της, όπου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα παραπάνω συνέβαιναν τη στιγμή που η ολλανδική εταιρεία κατείχε μόλις το 5% της Ελλάκτωρ (και το 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και διατυπώνει το ερώτημα «τι γνώριζε ο Λ. Μπόμπολας ώστε να αισθάνεται σίγουρος ότι η Reggeborgh θα ελέγχει τη γενική συνέλευση μετόχων, ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της;».

Σημειωτέον ότι η σχετική απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Μάλιστα, χθες έσπευσε να σχολιάσει μέσω ανακοίνωσής της, ότι «ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διενέξεις και πολύ περισσότερο δεν χειραγωγείται από αυτές, όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων της». Συμπληρώνει δε ότι εξετάζει όλες τις καταγγελίες που αφορούν τη χρηματιστηριακή αγορά εντός των χρονικών ορίων της νομοθεσίας.

Σχολιάζοντας τις εν λόγω εξελίξεις, κύκλοι της Reggeborgh ανέφεραν χθες για τις αιτιάσεις της πλευράς των εφοπλιστών, ότι «αφού πρώτα έκαναν επιλεκτική διαρροή τμήματος ιδιωτικής συμφωνίας, που το σύνολό της είναι σε γνώση των εποπτικών αρχών και για την οποία έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ανακοινώσεις, κατόπιν έβγαλαν “θυμωμένη ανακοίνωση” για να αυτοεπιβεβαιώσουν τον εαυτό τους! Παρότι γνωρίζουν ότι όσα μονότονα επαναλαμβάνουν έχουν κριθεί και απορριφθεί αρμοδίως (με πιο πρόσφατη την απόρριψη και της τελευταίας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τους από το Πρωτοδικείο Αθηνών), εξακολουθούν στον ίδιο τόνο, με μόνο στόχο να πιέσουν εξωθεσμικά τις εποπτικές αρχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή