Καταργείται η ενιαία ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων

Καταργείται η ενιαία ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων

Απορροφείται από την αρχή εξέτασης δικαστικών προσφυγών

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Την κατάργηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Τετάρτης, 27 Οκτωβρίου. Και αυτό, διότι αν και τυπικά ενοποιείται η ΕΑΑΔΗΣΥ με την Αρχή Εξέτασης Δικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), στην ουσία η δεύτερη απορροφάει την πρώτη, χωρίς να μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες της πρώτης στη δεύτερη, ούτε και όλα τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2011 και στελεχώθηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου, έχοντας ως πρώτο πρόεδρο τον γνωστό εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη και με τα πρώτα γραφεία της εντός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος, δεν κατάφερε να είναι ιδιαιτέρως αρεστή σε καμία από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

Ενδεικτικό είναι το ότι και οι δύο προηγούμενοι πρόεδροί της (Β. Φλωρίδης και Δ. Ράικος) παραιτήθηκαν πριν από την ολοκλήρωση της θητείας τους, ενώ ο σημερινός πρόεδρός της Γ. Καταπόδης συμπλήρωσε μεν πέντε χρόνια στην Αρχή, έχοντας όμως έρθει ουκ ολίγες φορές σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις κυρίως για θέματα αδικαιολόγητων απευθείας αναθέσεων και τώρα για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Χθες, μάλιστα, η ΕΑΑΔΗΣΥ συνεδρίασε και αποφάσισε να εισηγηθεί τη διακοπή της δημόσιας διαβούλευσης και τη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την επεξεργασία του εν λόγω νομοσχεδίου. Στο κείμενο της απόφασης, μάλιστα, η ΕΑΑΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο «παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα ωριμότητας και συνοχής των σχετικών διατάξεων, καθώς και επαρκούς νομοτεχνικής επεξεργασίας, σε βαθμό που διακυβεύεται συνολικά η λειτουργία της “νέας” αρχής και η ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα στον διάδοχο φορέα».

Στο ίδιο κείμενο, η ΕΑΑΔΗΣΥ επιχειρεί να απαντήσει και σε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι δηλαδή το νέο σχήμα που προωθείται για τις δημόσιες συμβάσεις θα είναι πιο ευέλικτο ενόψει μάλιστα της έλευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η τυχόν αδυναμία ομαλής λειτουργίας της νέας αρχής που θα προκύψει από τη σκοπούμενη “ενοποίηση”, ή και των υφιστάμενων υπό “ενοποίηση” Αρχών, κατά τη μεταβατική περίοδο (ενδεχόμενο που κρίνεται ως ιδιαιτέρως πιθανό), και συνακόλουθα του εν γένει συστήματος δημοσίων συμβάσεων, επέρχεται σε μια περίοδο όπου, και ενόψει των υφιστάμενων συγκυριών (βλ. και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), οι δημόσιες συμβάσεις καλούνται να διαδραματίσουν κρισιμότατο ρόλο στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας», αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ.

Διακυβεύεται η «ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα στον διάδοχο φορέα», λέει η ΕΑΑΔΗΣΥ.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα ακόλουθα:

• Η ΑΕΠΠ μετονομάζεται σε Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

• Η νέα αρχή θα αποτελείται από τον πρόεδρο, 10 συμβούλους και 30 μέλη, εκ των οποίων ο πρόεδρος και οι 10 σύμβουλοι θα είναι συνταξιούχοι δικαστές. Μέχρι τώρα η ΑΕΠΠ αποτελείτο από 31 μέλη (πρόεδρος και 30 μέλη) εκ των οποίων μόνο ο πρόεδρος προβλεπόταν να είναι συνταξιούχος δικαστής.

• Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, όλες οι αρμοδιότητες της ΕΑΑΔΗΣΥ μεταφέρονται στη νέα αρχή. Ωστόσο σε άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών «μπορεί να συγχωνεύονται, να καταργούνται ή να μεταφέρονται σε άλλη μονάδα θέσεις ευθύνης και θέσεις προσωπικού και να τροποποιούνται οι σχετικές αρμοδιότητες». Τούτο δεν αποκλείεται να σημαίνει πέρα από την κατάργηση σημαντικών αρμοδιοτήτων μεταφορά τους ακόμη και σε υπουργεία, τα οποία όμως, την ίδια ώρα, είναι και ελεγχόμενα καθώς έχουν τον ρόλο αναθετουσών αρχών.

• Περιορίζεται σημαντικά ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης στα θέματα των δημοσίων συμβάσεων, με την κύρια αρμοδιότητα για τη νέα αρχή να έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει πλέον αρμοδιότητα μόνο να προτείνει δύο από τους 10 συμβούλους που θα απαρτίζουν τη νέα αρχή.

• Η Αρχή θα υποβάλει έκθεση πεπραγμένων προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, και όχι πλέον προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT