Προχωράει το Κέντρο Καινοτομίας στην Αθήνα, αξίας 100 εκατ. ευρώ

Προχωράει το Κέντρο Καινοτομίας στην Αθήνα, αξίας 100 εκατ. ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από την περασμένη Παρασκευή, η δεύτερη φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), του Κέντρου Καινοτομίας στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από την περασμένη Παρασκευή, η δεύτερη φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), του Κέντρου Καινοτομίας στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα, όπως προκύπτει και από την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, που δημοσιεύθηκε χθες. Κατά το προηγούμενο διάστημα, ένα εκ των ενδιαφερόμενων σχημάτων είχε καταθέσει προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία δεν έγινε δεκτή και ως εκ τούτου η διαγωνιστική διαδικασία για την επένδυση, εκτιμώμενου ύψους 100 εκατ. ευρώ, προχωράει με το σκέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου. Οι υποψήφιοι, δηλαδή, προσδιορίζουν μέσω προτάσεων τις προδιαγραφές και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του έργου.

Για το Κέντρο Καινοτομίας, φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει τέσσερα σχήματα. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας Found.ation και τη συμβουλευτική Mantis Business Innovation, η Dimand Real Estate με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, το σχήμα Intrakat με τη Factory International και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» με τη Reds, αμερικανικό συμβουλευτικό όμιλο, και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου θα προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες, όπως η ακριβής αξία της ΣΔΙΤ, που τοποθετείται σε 100 εκατ. ευρώ, με το κόστος κατασκευής και λειτουργίας να αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Δήμας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου, το οποίο εκτιμάται πως θα ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη των υποψήφιων εταιρειών.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Σκοπός της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εκκόλαψης και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και να «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα.

Ο ανάδοχος εκτιμάται ότι θα αναλάβει την κατασκευή νέων κτιρίων και υποδομών, την ανακατασκευή των υφιστάμενων ακινήτων, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, ενώ θα διαθέτει και την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση διαμορφώνεται σε 46.000 τ.μ., με κάλυψη επί των 10 από τα σχεδόν 18 στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή