ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Εύθραυστη η ανάκαμψη στους χειμερινούς προορισμούς

Κρίσιμη η πορεία της πανδημίας για τις κρατήσεις, που παραμένουν χαμηλά

Τουρισμός: Εύθραυστη η ανάκαμψη στους χειμερινούς προορισμούς

Σημάδια μιας ακόμα εύθραυστης και εμβρυικής ανάκαμψης δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων στους ελληνικούς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών λειτουργούν μόνο Σαββατοκύριακα και τα τρία τριήμερα της χειμερινής περιόδου, όπως και τις δύο εβδομάδες των εορτών, καθίσταται σαφές πως οποιαδήποτε επιδείνωση της διάθεσης των δυνητικών επισκεπτών να ταξιδέψουν εξαιτίας της πανδημίας μπορεί να εκτροχιάσει τις, έστω και χαμηλές, πληρότητες που αρχίζουν να καταγράφονται.

Οι κρατήσεις για τις γιορτές δείχνουν πληρότητα 30%, έναντι 70% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην παρούσα φάση οι κρατήσεις για το δεκαπενθήμερο των εορτών, κορωνίδα της χειμερινής σεζόν για τον κλάδο αυτό, δείχνουν μέση πληρότητα της τάξης του 30%-35%, όταν την ίδια χρονική στιγμή το 2019 έδειχναν πληρότητα της τάξης του 70%.

Επιπλέον, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα υπό κανονικές συνθήκες –χωρίς δηλαδή την πανδημία– η μέση πληρότητα προσέγγιζε το 90%-95%, την τρέχουσα περίοδο δεν ξεπερνάει το 50%-60%. Η αναγωγή αυτών των μεγεθών στο σύνολο των ημερών του κάθε μήνα δείχνει πληρότητα της τάξης του 10%-15% φέτος, σε σχέση με 40% περίπου προ πανδημίας. Τα κατά προσέγγιση αυτά στοιχεία, αλλά και τις σχετικές εκτιμήσεις, αναφέρουν στην «Κ» ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγγελος Καλλίας και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Αμφότεροι πάντως διατυπώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα θα ενισχυθούν περαιτέρω σταδιακά, όχι όμως στα προ κρίσης επίπεδα και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπως αυτοί της χειμερινής περιόδου 2020-2021.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τουλάχιστον επί του παρόντος ένα μεγάλο μέρος από τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει για τις γιορτές προέρχονται  από δικαιούχους των προγραμμάτων «κοινωνικού τουρισμού» και «τουρισμού για όλους», καθώς οι προθεσμίες για την αξιοποίησή τους λήγουν στα τέλη του έτους.

Τουρισμός: Εύθραυστη η ανάκαμψη στους χειμερινούς προορισμούς-1
Φωτ. SHUTTERSTOCK.

Υπό ειδικές συνθήκες

Στην πράξη, οι χειμερινοί προορισμοί καλούνται να δουλέψουν φέτος υπό ειδικές συνθήκες και πρωτόκολλα για πρώτη φορά από το 2019, εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τα ξενοδοχεία που έκλεισαν πρώτα και ανοίγουν τώρα τελευταία, με τα περισσότερα μάλιστα να είναι συγκριτικά μικρού μεγέθους. Κάτι που σημαίνει πως έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με τα εποχικά καλοκαιρινά συγκροτήματα, προκειμένου να συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα. Οπως μάλιστα εξηγεί ο κ. Καλλίας, πρόσθετη πρόκληση για τους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς είναι η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβε ένα μέρος των επιχειρηματιών του κλάδου την 1η Ιανουαρίου 2021. Eχει μάλιστα κατατεθεί σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση για τη μετάθεση της συγκεκριμένης ημερομηνίας, καθώς η ρευστότητα που αναμένεται να δημιουργηθεί κατά τις εορτές κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Επιπλέον, νέα μεγάλη πρόκληση χαρακτηρίζουν και την αύξηση του κόστους της ενέργειας, που στους συγκεκριμένους προορισμούς αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κόστους λόγω των αναγκών θέρμανσης.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα ξενοδοχεία στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς είναι 1.500, ενώ άλλα τόσα περίπου είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύμφωνα με τον κ. Καλλία, ο οποίος είναι και έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις σπίτια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς απολαμβάνουν ισχυρές πληρότητες για δύο κύριους λόγους: πρώτον, διότι από τη φύση τους μπορούν να φιλοξενήσουν όσους δεν θέλουν να συμμορφώνονται με πρωτόκολλα –συμπεριλαμβανομένων των ανεμβολίαστων– και δεύτερον διασφαλίζουν σε όσους θέλουν, λόγω της πανδημίας, απόλυτη απομόνωση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr