Ομόνοια: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων την αναβαθμίζουν

Ομόνοια: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων την αναβαθμίζουν

Ποιοι ποντάρουν στην περιοχή και ποια κτίρια ανακατασκευάζονται

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αλλάξουν σταδιακά το πρόσωπο της πλατείας Ομονοίας τα επόμενα χρόνια, επαναφέροντας την παλιά της «αίγλη» και αίροντας τις συνθήκες εγκατάλειψης και υποβάθμισης που κυριαρχούν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων πέριξ της Ομόνοιας έχει ξεκινήσει με αφορμή την τουριστική άνθηση της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τροφοδότησε τη ζήτηση για νέες ξενοδοχειακές μονάδες και πλέον συνεχίζεται με νέες προσθήκες εμπορίου και γραφείων.

Μινιόν

Η περίπτωση του εμβληματικού συγκροτήματος του πρώην πολυκαταστήματος «Μινιόν» είναι η τελευταία προσθήκη στην παραπάνω τάση. Η Dimand Real Estate προσέφερε περί τα 25 εκατ. ευρώ στους πιστωτές της ιδιοκτήτριας Folli Follie για την απόκτηση 16.000 τ.μ. (επί συνόλου 21.000 τ.μ.) του ακινήτου, με στόχο να αξιοποιήσει ένα από τα «φιλέτα» της περιοχής. Προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι χρήσεις που θα προκριθούν, ωστόσο φαίνεται πως αρχική πρόθεση είναι η δημιουργία ενός κτιρίου μεικτής χρήσης, που να συνδυάζει εμπόριο, γραφειακούς χώρους, εστίαση και πιθανώς ακόμα και διαμερίσματα. Η οριστικοποίηση των χρήσεων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Οπως ανακοίνωσε χθες η Dimand, «η απόκτηση του Μινιόν εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας να ανακατασκευάζει κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα χαρακτηριστικά τους».

Σαρόγλειο Μέγαρο

Η εταιρεία έχει επίσης αναλάβει, σε κοινοπραξία με την Prodea Investments, την ανακατασκευή ενός ακόμα ιστορικού κτιρίου στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας. Ο λόγος για το Σαρόγλειο Μέγαρο, στην οδό Σταδίου 65. Στο κτίριο θα λειτουργήσει ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου Marriott. Το ακίνητο μισθώνεται μέσω μακροχρόνιας σύμβασης που έχει συναφθεί με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το νέο ξενοδοχείο θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα έχει «πράσινη πιστοποίηση» και αναμένεται να λειτουργήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι διαμορφώνεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο της ΔΕΗ

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά ακινήτων και την αποχώρηση της ΔΕΗ από τα κεντρικά της γραφεία στην οδό Χαλκοκονδύλη. Ουσιαστικά, θα απελευθερωθεί ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο κτιριακού όγκου, που περικλείεται από τις οδούς Χαλκοκονδύλη, 3ης Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου και Πατησίων και στο οποίο είχαν αναπτυχθεί οι διοικητικές υπηρεσίες της ΔΕΗ από το 1959 και μετά. Η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να μισθώσει με μακροχρόνια σύμβαση το πρώην στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» στη λεωφόρο Μεσογείων 211, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Εκεί δρομολογείται ήδη η κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων της επιχείρησης. Στόχος είναι τα νέα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2025.

Νέα ξενοδοχεία

Ασφαλώς, τα ξενοδοχεία κυριαρχούν ως χρήση και σε άλλες επενδύσεις, καθώς η τοποθεσία της πλατείας, κοντά στην Ακρόπολη, κρίνεται ιδανική για τον κλάδο της φιλοξενίας. Η Brown Hotels από το Ισραήλ ήταν από τις εταιρείες που «πόνταραν» στην αναβίωση της περιοχής. Η εταιρεία λειτουργεί το Brown Acropol, εγκαινίασε πρόσφατα τα Lighthouse και Dave Red Athens και ετοιμάζει μία ακόμα μονάδα προς την πλευρά της οδού Αθηνάς, στην οδό Ευριπίδου, αλλά και την ανακατασκευή και αναβίωση του Sans Rival στην οδό Λιοσίων. Ξενοδοχείο ετοιμάζει η Brown και στη συμβολή των οδών Λυκούργου 18 και Σωκράτους 34, πλησίον της οδού Πειραιώς και της πλ. Ομονοίας. Θα αφορά μια μονάδα τεσσάρων αστέρων, η οποία θα προκύψει από την αλλαγή χρήσης και ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή