Πιέσεις από το άλμα του πληθωρισμού

Πιέσεις από το άλμα του πληθωρισμού

Στο υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 10ετίας, σύμφωνα με τη Eurostat

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ δεκαετίας σημειώνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο καθώς προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 4,3% από 2,8% τον Οκτώβριο, με μικρή απόκλιση πλέον από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που εκτιμάται ότι για τον μήνα Νοέμβριο θα διαμορφωθεί σε 4,9%. Η παραπάνω πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που μετράει η Eurostat για λόγους σύγκρισης, εάν επιβεβαιωθεί σημαίνει ρεκόρ δεκαετίας. Τελευταία φορά που ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 4,3% ήταν τον Μάρτιο του 2011. Αυτός ήταν και ο τελευταίος μήνας από τότε που ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε σε επίπεδα άνω του 4%.

Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα να αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Τούτο φαίνεται τόσο από τη μικρότερη απόκλιση που υπάρχει πλέον σε σχέση με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (0,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο έναντι 1,3 ποσοστιαίων μονάδων τον Οκτώβριο, καθώς στην Ελλάδα ήταν 2,8% και στην Ευρωζώνη 4,1%), όσο και από το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των τριών χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η ενέργεια είναι αυτή που βάζει κυρίως «φωτιά» στις τιμές στο σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat οι ανατιμήσεις στην ομάδα αυτή είναι σε ετήσια βάση 27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο.

Η ενέργεια είναι αυτή που βάζει κυρίως «φωτιά» στις τιμές στο σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς οι ετήσιες ανατιμήσεις στην ομάδα είναι 27,4%.

Οι ανατιμήσεις που έχουν ήδη γίνει, καθώς και το γεγονός ότι αναμένονται και άλλες το επόμενο διάστημα και ειδικά εντός του α΄ τριμήνου του 2021, ανησυχούν τους Ελληνες καταναλωτές και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Intrum European Consumer Payment Report 2021, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, οι Ελληνες εμφανίζονται οι πιο ανήσυχοι για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην οικονομική τους κατάσταση, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 86%. Ακολουθούν οι Λετονοί (84%), οι Ρουμάνοι (83%), οι Πολωνοί (82%) και οι Πορτογάλοι (81%). Η έρευνα της Intrum πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες.

Η έντονη ανησυχία για την επίδραση των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στην Ελλάδα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών δηλώνει ότι έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο, κάτι που φαίνεται ήδη και στη μη έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών. Πιο συγκεκριμένα, το 51% των καταναλωτών στην Ελλάδα δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κατά 21 μονάδες από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, το 45% δήλωσε ότι πως είναι πιθανό τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά να μην πληρώσει κάποια δόση οφειλής.

Στην Ελλάδα καταγράφεται το τρίτο υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που δηλώνουν ότι η οικονομική τους ευημερία είναι σε χειρότερο σημείο τώρα από ό,τι ήταν προ πανδημίας. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το 47%, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Ρουμανία (54%) και να ακολουθεί η Πορτογαλία (48%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή