Ισχυρό ενδιαφέρον RWE για την ελληνική αγορά

Ισχυρό ενδιαφέρον RWE για την ελληνική αγορά

Το ισχυρό ενδιαφέρον του γερμανικού κολοσσού RWE για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ μετέφερε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Μarkus Kredder, o oποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό ενδιαφέρον του γερμανικού κολοσσού RWE για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ μετέφερε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Μarkus Kredder, o oποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα του νέου αφεντικού της RWE που διαδέχθηκε τον Mάιο του 2021 τον Rolf Martin Schmitz, επί της θητείας του οποίου δρομολογήθηκε η συμφωνία με τη ΔΕΗ για κοινές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας ωστόσο φαίνεται να μην περιορίζεται σε αυτή τη συνεργασία με τη ΔΕΗ αλλά να επεκτείνεται και στα υπεράκτια αιολικά, αγορά που στην Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα, καθώς και στο υδρογόνο. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα εξάλλου, στις 15 Νοεμβρίου, η RWE ανακοίνωσε στους επενδυτές την έναρξη του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος στην 123χρονη ιστορία της, ύψους 50 δισ. ευρώ, σε πράσινες επενδύσεις έως το 2030, με στόχο την αύξηση της συνολικής δυναμικότητας ΑΠΕ σε περίπου 50 GW. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει υπεράκτια και χερσαία αιολικά, ηλιακά, μπαταρίες, flexible παραγωγή και υδρογόνο στις ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού (APAC). Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλά υποσχόμενων αγορών για την περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής εταιρείας στις ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνεργασία της θυγατρικής RWE Renewables με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία.

Συνάντηση στο Μαξίμου του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρείας με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μarkus Kredder συνοδευόμενος από τον κ. Κώστα Παπαμαντέλο, επικεφαλής των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της RWE, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της νεοϊδρυθείσας στην Αθήνα, θυγατρικής RWE Renewables Hellas, επισκέφθηκε χθες το Μαξίμου και στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασαν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ μετέφεραν και το γενικότερο ενδιαφέρον για την αγορά των υπεράκτιων αιολικών, της αποθήκευσης και του υδρογόνου. Οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας φέρονται να εξήραν στον πρωθυπουργό τη συνεργασία τους με τη ΔΕΗ και τη θυγατρική της στον κλάδο των ανανεώσιμων. «Ηταν πολύ θερμό το κλίμα. Νιώσαμε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα», τονίζουν στην «Κ» στελέχη της RWE, περιγράφοντάς την ως αυτονόητη δεδομένου του μεγέθους της συνεργασίας με τη ΔΕΗ.

Στις αρχές του επόμενου έτους, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables Hellas θα έχουν συστήσει την κοινή εταιρεία στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει εννέα ηλιακά έργα συνολικής ισχύος 940 MW και παρόμοιου μεγέθους έργα η RWE, τα οποία διασφάλισε μέσω εξαγοράς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Θέματα που συνδέονται με τη σύσταση της κοινής εταιρείας αλλά και την υλοποίηση των έργων αποτέλεσαν εξάλλου αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το βράδυ χθες τα δύο γερμανικά στελέχη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνο Μαύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή