Στο Ελληνικό ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλος της χώρας

Στο Ελληνικό ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλος της χώρας

Ξεκινούν το 2022 τα έργα για το Vouliagmenis mall και τον πύργο, ύψους 150 μ.

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χώροι εμπορίου συνολικής επιφάνειας 160.000 τ.μ., ένας πύργος μεικτών χρήσεων επιφάνειας που θα ξεπερνά τις 60.000 τ.μ. και κτίρια γραφείων αναμένεται να πλαισιώνουν τον εμπορικό κόμβο που θα δημιουργηθεί στην πρόσοψη του έργου του Ελληνικού στη Λ. Βουλιαγμένης. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται και το Vouliagmenis Mall, που θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ.

Σημαντική κρίνεται και η επένδυση για την ανάπτυξη ενός ακόμα αρχιτεκτονικού τοποσήμου, με τη μορφή ενός πύργου μεικτών χρήσεων, ύψους 150 μέτρων. Στο κτίριο αυτό θα φιλοξενούνται γραφεία, ένα ξενοδοχείο και διαμερίσματα. Αυτή την περίοδο η Lamda Development ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την Brooklane Capital, με το επενδυτικό fund να φαντάζει ως επικρατέστερος φορέας για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κτιρίου, χωρίς πάντως να έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία.

Από τον εμπορικό κόμβο του Ελληνικού η Lamda Development υπολογίζει έσοδα της τάξεως των 300-330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% έχει συμβασιοποιηθεί ήδη από τα μέσα Ιουλίου. Ειδικότερα, 147 εκατ. ευρώ είναι η αξία της συμφωνίας με την Τρ. Πειραιώς για την ανέγερση συγκροτήματος γραφείων επιφάνειας ανωδομής 27.500 τ.μ. Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ αφορούν το ύψος της συμφωνίας με τον όμιλο Φουρλή για την ανάπτυξη ενός εμπορικού πάρκου επιφάνειας 30.000 τ.μ. Στο εν λόγω πάρκο πρόκειται να στεγαστούν καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, όπως ΙΚΕΑ και Intersport, αλλά και αλυσίδες τρίτων εταιρειών.

Συνολικά θα δημιουργηθούν χώροι εμπορίου 160.000 τ.μ. στη Λ. Βουλιαγμένης.

Από πλευράς κόστους, το εμπορικό κέντρο υπολογίζεται σε 300-400 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις τελικές προδιαγραφές, ενώ ο πύργος μεικτών χρήσεων αναμένεται ότι θα κοστίσει περίπου 150-200 εκατ. ευρώ. Τα έργα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022 και θα διαρκέσουν τρία χρόνια, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Σε χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση της Lamda Development, ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου χαρακτήρισε τον εμπορικό πόλο του Ελληνικού ως «το πιο φιλόδοξο βήμα μας μέχρι σήμερα στον τομέα των εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων. Θα είναι ένας προορισμός του μέλλοντος, που θα αποτελεί τον πιο σύγχρονο εμπορικό κι επιχειρηματικό κόμβο της χώρας».

Αντίστοιχα, όπως σημείωσε η Μελίνα Παΐζη, επικεφαλής ανάπτυξης της Lamda Development, «ο εμπορικός πόλος θα ξεχωρίζει για τον υβριδικό σχεδιασμό του, που συνδυάζει τους κλειστούς με τους ανοιχτούς χώρους, καθώς και την τεχνολογική του πρωτοπορία». Μεταξύ των καινοτομιών που θα εφαρμοστούν περιλαμβάνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής περιήγησης των επισκεπτών του εμπορικού κέντρου και η δέσμευση θέσης στάθμευσης ή ενός τραπεζιού για φαγητό σε κάποιο από τα εστιατόρια πριν καν βρεθεί κανείς στον χώρο του κέντρου.  

Ισχυρή ανάκαμψη για τα εμπορικά κέντρα της Lamda 

Σε τροχιά εξόδου από τις συνέπειες της πανδημίας έχει εισέλθει η Lamda Development, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των εμπορικών της κέντρων. Οπως ανέφερε χθες η εισηγμένη, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα τρία εμπορικά της κέντρα (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall) αυξήθηκε κατά 34% τον φετινό Οκτώβριο και 27% τον Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες. Μάλιστα, τον Οκτώβριο ο κύκλος εργασιών αποδείχθηκε υψηλότερος ακόμα και του αντίστοιχου μήνα του 2019. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 29% τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο η ετήσια αύξηση άγγιξε το 14%. Κατά το φετινό εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη της Lamda Development ανήλθαν σε 209,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 19,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη αυτή ήταν η θετική επίπτωση, ύψους 306 εκατ. ευρώ, από την επανεκτίμηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της Ελληνικό Α.Ε. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην εκτιμώμενη αξία ακινήτων, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα γραφεία και το ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο-καζίνο, καθώς και οι χρήσεις που σχετίζονται με τα σχολεία και τον αθλητισμό.

Αύξηση κατά 10% σημείωσαν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA, που ανήλθαν σε 28,6 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου της κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων, ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά και της θετικής επίπτωσης από την πλήρη ενοποίηση της μαρίνας του Φλοίσβου και της συνεισφοράς της μαρίνας του Αγ. Κοσμά κατά το τρίτο τρίμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λειτουργικά κέρδη EBITDA των τριών εμπορικών κέντρων της εισηγμένης κατά το τρίτο τρίμηνο κατέγραψαν αύξηση κατά 23% σε 15,2 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, της αύξησης της επισκεψιμότητας και της μικρότερης επίπτωσης μέτρων, όπως η υποχρεωτική μείωση στα μισθώματα. Μάλιστα, το ύψος της λειτουργικής κερδοφορίας υπολείπεται κατά μόλις 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, που ήταν ιστορικό υψηλό.

Οσον αφορά το έργο του Ελληνικού, η εισηγμένη αναφέρει ότι για τα διαμερίσματα του πύργου κατοικιών της μαρίνας έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 77% της πωλούμενης επιφανείας (αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 τ.μ.), που αντιπροσωπεύουν δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 348 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Οσον αφορά τις πολυτελείς βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών και για τις 27, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 188 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή