Ακίνητο στην Παιανία απέκτησε η Premia

Ακίνητο στην Παιανία απέκτησε η Premia

Στην απόκτηση ενός πάρκου βιοτεχνολογίας, το οποίο θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Παιανίας, προχωράει η Premia Properties μέσω υπογραφής προσυμφώνου με την Dimand Real Estate.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόκτηση ενός πάρκου βιοτεχνολογίας, το οποίο θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Παιανίας, προχωράει η Premia Properties μέσω υπογραφής προσυμφώνου με την Dimand Real Estate. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος που έχει εκπονήσει το κοινοπρακτικό σχήμα της ελληνικής εταιρείας αναγεννητικής ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology και της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Orgenesis, που θα είναι ο φορέας λειτουργίας και μισθωτής των σχετικών υποδομών.

Το σχήμα των Theracell και Orgenesis έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 83 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ένταξή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, η επένδυση των Theracell και Orgenesis προβλέπει την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρών και απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή παθήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη κινητών μονάδων σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, όπως επίσης και εργαστηρίων πανελλαδικά και μεταγενέστερα ακόμα και μονάδας παραγωγής.

Οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν για βιοτεχνολογικές μελέτες και έρευνες από το σχήμα των Theracell και Orgenesis.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις επρόκειτο να δημιουργηθούν στην Κόρινθο, σε έκταση 120 στρεμμάτων του Δήμου Κορίνθου. Ωστόσο, πολεοδομικές εκκρεμότητες έχουν μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου ακινήτου, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να επισπευσθεί χρονικά η επένδυση που σχεδιαζόταν για την περιοχή της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί έκταση 23 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Λ. Παιανίας – Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας. Το συγκεκριμένο ακίνητο κρίθηκε αδειοδοτικά πιο ώριμο. Παράλληλα βέβαια θα συνεχιστεί και η διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης και του ακινήτου στην Κόρινθο. Στην έκταση της Παιανίας βρίσκονται κτίρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ., τα οποία θα ανακατασκευαστούν, ενώ σε δεύτερη φάση, θα αναπτυχθούν και νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 16.000 τ.μ. Οι υποδομές αυτές θα αξιοποιηθούν για κλινικές μελέτες, έρευνες και παραγωγή κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

Η επένδυση των Theracell και Orgenesis αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας. Σε σχετικές δηλώσεις της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Orgenesis, Βερέντ Κάπλαν, ανέφερε πρόσφατα ότι «η ένταξη της επένδυσής μας με την Theracell στο πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων της Ελλάδας καταδεικνύει τη διαπίστωση από όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και δημόσιους φορείς της σημασίας ανάπτυξης και διάθεσης κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών». Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες θεωρούνται το νέο σύνορο της ιατρικής. Στόχος η αντιμετώπιση παθήσεων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίατες, μέσω εξατομικευμένων σχημάτων θεραπείας.

Οπως αναφέρει η Premia Properties, για το ακίνητο της Παιανίας υφίσταται προσύμφωνο διάρκειας 20 ετών, για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εκτιμά ότι η επένδυση θα αρχίσει να παράγει ετησιοποιημένα έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και 3,5 εκατ. ευρώ μόλις ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική που έχει εκπονήσει η Premia και αφορά την τοποθέτηση σε ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το συγκεκριμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι το 11ο που αποκτά φέτος η Premia Properties, η οποία έχει ήδη αιτηθεί τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ και έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ εντός των προσεχών πέντε ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή