Αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος

Αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος

Λόγω της αλλαγής πορείας των φορτίων LNG από την Ασία προς την Ευρώπη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης, που ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου ως αποτέλεσμα της αλλαγής πορείας των φορτίων LNG από την Ασία προς την Ευρώπη και των σχετικά ήπιων καιρικών συνθηκών.

Από τα πολύ υψηλά –άνω των 400 ευρώ η μεγαβατώρα– οι τιμές προσγειώθηκαν, σταδιακά, οριακά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελβετία που εμφανίζει την υψηλότερη τιμή στα 186,13 ευρώ και τις χώρες των Βαλκανίων με τιμές στα 175-176 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, από το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ η μεγαβατώρα στις 22 Δεκεμβρίου, υποχώρησε σταδιακά στα 171,90 ευρώ χθες και διαμορφώνεται σήμερα στα 182,47 ευρώ η μεγαβατώρα, καθιστώντας την ελληνική αγορά την ακριβότερη της Ευρώπης μετά την Ελβετία. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα είναι αυξημένη σήμερα κατά 6% σε σχέση με χθες παρά τη μείωση της ζήτησης κατά 5%, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου στο 33,7% έναντι 26,9% χθες και τη μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 27,1% έναντι 39%.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, από το ρεκόρ των 415,94 ευρώ, υποχώρησε σήμερα στα 182,47 ευρώ.

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, αποτέλεσμα της αλλαγής πορείας των φορτίων LNG από τις αγορές της Ασίας προς την Ευρώπη, ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε αποκλιμάκωση τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες στις 21 Δεκεμβρίου κατέγραψαν ρεκόρ όλων των εποχών στον ολλανδικό κόμβο (ΤΤF) στα 162 ευρώ η μεγαβατώρα, ξεκίνησαν στη συνέχεια μια πορεία αποκλιμάκωσης, κλείνοντας στα 108 ευρώ στις 24 Δεκεμβρίου για τα συμβόλαια Ιανουαρίου 2022. Οι τιμές, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν πτώση τις πρωινές ώρες χθες στα 93 ευρώ η μεγαβατώρα ξεπέρασαν στη συνέχεια τα 100 ευρώ και έφτασαν το απόγευμα στα 102 ευρώ, εξέλιξη ενδεικτική της αστάθειας που επικρατεί ακόμη στην ενεργειακή αγορά, η οποία δεν φαίνεται να ισορροπεί όσο παραμένουν σε έξαρση οι γεωπολιτικοί παράγοντες γύρω από το ουκρανικό ζήτημα και τον αγωγό Nord Stream 2.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών των τελευταίων ημερών δεν είναι επαρκείς για ασφαλείς προβλέψεις σε σχέση με το πότε θα υπάρξει σταθεροποίηση. Το βέβαιο είναι ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα χαμηλά προ κρίσης επίπεδα. Αυτό προκύπτει και από τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα οποία έκλεισαν χθες μια ανάσα από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η μικρή αποκλιμάκωση των τιμών δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. Η μέση χονδρεμπορική τιμή έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 116%, ποσοστό που για τα νοικοκυριά έχει περιοριστεί από τις επιδοτήσεις στον λογαριασμό ρεύματος, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και αναπροσαρμόζονται σε μηνιαία βάση, ακολουθώντας τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή