Όριο εθνικού χρέους «α λα καρτ» προτείνει ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ

Όριο εθνικού χρέους «α λα καρτ» προτείνει ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ

Ο Π. Τζεντιλόνι απορρίπτει την πρόταση Ρέγκλινγκ για αύξηση του ορίου στο 100% για όλες τις χώρες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικά και όχι πανευρωπαϊκά όρια στο κρατικό χρέος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω ανομοιογένειας μεταξύ των μελών της προτείνει ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την Τετάρτη. Μια τέτοια προσέγγιση ασφαλώς και ευνοεί την Ελλάδα, που έχει ζητήσει ευελιξία από το 2023 και μετά.

Ο Ιταλός επίτροπος δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung πως προτιμά εξατομικευμένα όρια χρέους για κάθε χώρα στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, που πρόκειται να παρουσιάσει στα μέσα του 2022.

Από τον Νοέμβριο ο κ. Τζεντιλόνι έχει ζητήσει να γίνει συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ δεδομένης της πίεσης από την πανδημία.

«Δεν μπορούμε να… τσουβαλιάζουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στα ποσοστά χρέους είναι υπερβολικά μεγάλες για να κάνουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Τα μέτρα κρατικής στήριξης και αρωγής ως απάντηση στην υγειονομική κρίση έχουν στείλει το επίπεδο κρατικού χρέους πολύ πάνω από το όριο του 60% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε πολλές χώρες-μέλη. Ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε πως η μεταρρύθμισή του μπορεί να θέσει εθνικά όρια ανά χώρα, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.

Παράλληλα απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, περί αύξησης του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΚ για όλες τις χώρες-μέλη: «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα μου περί διαφοροποημένης προσέγγισης των χωρών», δήλωσε.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Κοντά στο μισό εκατ. ευρώ σε δραχμές φυλάνε ακόμη οι Έλληνες στο σπίτι τους

Σε πτωτική τροχιά το ελληνικό χρέος

Η ελληνική θέση για τη μείωση του χρέους

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή