Ολοκληρώθηκε η μεταβίβασητης Chipita στη Mondelez

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβασητης Chipita στη Mondelez

Αλλαγή σελίδας για την ελληνική πολυεθνική έπειτα από μισόν αιώνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι η Chipita Global A.E. σήμερα εντάχθηκε επισήμως στη Mondelez International. Το κλείσιμο αυτής της συμφωνίας σηματοδοτεί ένα ορόσημο στον στρατηγικό μας σχεδιασμό και ανοίγει νέες και συναρπαστικές προοπτικές για τους ανθρώπους μας και τα σήματά μας». Με αυτό το tweet ο πολυεθνικός κολοσσός των σνακ, η Mondelez International που εδρεύει στο Σικάγο, ανακοίνωσε χθες στο Twitter το τέλος μιας εποχής που κράτησε 48 χρόνια, από την ίδρυση της Chipita το 1973, και την έναρξη ουσιαστικά μιας νέας πορείας για την κορυφαία αυτή εταιρεία. Χθες, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Chipita Global (πρόκειται για το κομμάτι εκείνο της Chipita που περνά στη Mondelez, ενώ ό,τι δεν πωλήθηκε ανήκει στην εταιρεία Chipita Foods), η οποία είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με την εξαγορά να ανέρχεται στα 2 δισ. δολ.

Η μεταβίβαση της Chipita Global στη Mondelez σημαίνει και αλλαγή στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, τον άνθρωπο που δεν την ίδρυσε, αλλά θεωρείται ο αρχιτέκτονας της πλέον επιτυχημένης βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα. Προσωρινός διευθύνων σύμβουλος στην Chipita Global αναλαμβάνει ο Ιβο Ναϊντένοβ, στέλεχος της Mondelez International για περίπου 20 χρόνια, με πλούσια εργασιακή εμπειρία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και κυρίως στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. «Η εξαγορά ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στην ελκυστική παγκόσμια αγορά των συσκευασμένων σνακ, αγορά 65 δισ. ευρώ, και δίνει τη δυνατότητα στη Mondelez International να προσφέρει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων ζύμης στην Ευρώπη, με σημαντικά αυξημένη παρουσία στις γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Mondelez International σε σχετική ανακοίνωσή της. Σε άλλο σημείο η εταιρεία προσθέτει ότι «η εξαγορά προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για καινοτομία, που θα φέρει μαζί εμβληματικά σήματα της Mondelez International, όπως είναι οι σοκολάτες Cadbury και Milka, με τα αγαπημένα κρουασάν της Chipita και τα σνακ με το σήμα 7Days. Μια επίσημη διαδικασία ενοποίησης θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους 6 μήνες».

Η εξαγορά, ύψους 2 δισ. δολ., είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Στην Chipita Global μεταβιβάζονται βάσει της συμφωνίας όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Chipita, όλα τα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπιστευτικών πληροφοριών) για την εδαφική περιοχή χωρών εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας, όλες οι μετοχές που ανήκαν στην Chipita πλην αυτών που μεταβιβάζονται στην Chipita Foods, όλος ο βιομηχανικός εξοπλισμός της Chipita εκτός ενός εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης και όλο το απόθεμα.

Στην Chipita Foods παραμένει η αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ», καθώς επίσης και η δραστηριότητα της Chipita στην Ινδία. Υπενθυμίζεται ότι η Chipita είχε συστήσει με την Britannia Industries στην Ινδία την κοινοπραξία Britchip, η οποία έμεινε εκτός της συμφωνίας καθώς η Mondelez διαθέτει ήδη θυγατρική στην Ινδία. Το 92% των μετοχών της Chipita Foods κατέχει πλέον η εταιρεία Cryred Investments, η οποία εδρεύει στην Κύπρο και είναι συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Χθες ο Καμίλ Σαμπά, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Olayan, που μέχρι την πώληση στη Mondelez αποτελούσε τον βασικό μέτοχο της Chipita, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο τονίζοντας: «Ολοι εμείς στον όμιλο Olayan είμαστε ευγνώμονες στον Σπύρο για την καινοτομία που έφερε, την επιμονή που επέδειξε, αλλά και τη σκληρή δουλειά του, εδώ και δεκαετίες. Η αφοσίωσή του στην Chipita παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ακλόνητη». Η αποδέσμευση του Σπ. Θεοδωρόπουλου από την Chipita Global ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και τη μεγαλύτερη ενασχόλησή του με την αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ», τη Wonderplant, που δραστηριοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, αλλά και τη ΜΕΒΓΑΛ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε το καλοκαίρι του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή