Συμφωνία εξυγίανσης «Χαλυβουργίας Ελλάδος» με τους πιστωτές της

Συμφωνία εξυγίανσης «Χαλυβουργίας Ελλάδος» με τους πιστωτές της

Συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» με τους πιστωτές της.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» με τους πιστωτές της. Το σχέδιο, το οποίο προσυπογράφουν πιστωτές της που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων, και κυρίως η CEPAL και το επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, προβλέπει τη μακρόχρονη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεων της Χαλυβουργίας προς την CEPAL (προέρχονται από την Alpha Bank και υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ) στο ακέραιο. Προβλέπει όμως επίσης τη διαγραφή των απαιτήσεων της HIG, τις οποίες το fund αγόρασε διαδοχικά από τη Eurobank (ονομαστικής αξίας 53 εκατ.) και από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική (ονομαστικής αξίας 90 εκατ. περίπου) έναντι της εκχώρησης του ενός από τα δύο εργοστάσια του ομίλου.

Η συμφωνία εξυγίανσης, η απόφαση για την επικύρωση της οποίας αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες, προβλέπει την απόκτηση του εργοστασίου Ασπροπύργου (λειτουργούσε το ένα από τα δύο χαλυβουργεία της εταιρείας και καταλαμβάνει περίπου 300 στρέμματα στον Ασπρόπυργο, ενώ περιλαμβάνει περίπου 70.000 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό) από την πιστώτρια HIG. Στην έκταση, το αμερικανικό fund αναμένεται να επενδύσει περί τα 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου logistic.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη συμφωνία αυτή, που κατατέθηκε προς επικύρωση στις 27 Οκτωβρίου και με την οποία επιλύεται το θέμα του τραπεζικού δανεισμού, τον Νοέμβριο του 2021 εκδόθηκε και απόφαση Εφετείου που δικαιώνει και δικαστικά πλέον τη Χαλυβουργία στην πολύχρονη διαμάχη της με τη ΔΕΗ, αναφέρουν πηγές της «Χαλυβουργίας Ελλάδος». «Με τις εξελίξεις αυτές η Χαλυβουργία Ελλάδος θα αποτελεί πλέον μία υγιή βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Συζητήθηκε η αίτηση επικύρωσής της στο Πρωτοδικείο – Αντιδρά η ΔΕΗ.

Ωστόσο, κατά της συμφωνίας παρέμβαση έκανε στη συζήτηση στο Πρωτοδικείο την Τετάρτη η ΔΕΗ, της οποίας οι απαιτήσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία, προβλέπεται να απομειωθούν. Αν και η απόφαση που κέρδισε η Χαλυβουργία είναι σε επίπεδο Εφετείου, η ΔΕΗ δηλώνει πως «θα εξαντλήσει περαιτέρω νομικές επιλογές κατά της απόφασης», σημειώνουν κύκλοι της, που προσδιορίζουν το ύψος των απαιτήσεών της σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Νομικές πηγές σημειώνουν πάντως πως, ακόμα και αν ανατραπεί η απόφαση του Εφετείου, η ΔΕΗ θα μπορεί να ικανοποιηθεί μόνον κατά το μέρος που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης, εφόσον αυτή επικυρωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Πηγές της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» τονίζουν πως «ο κλάδος της χαλυβουργίας τα τελευταία 14 χρόνια έχει πληγεί περισσότερο από οιονδήποτε άλλο, αφού η μείωση της ζήτησης έφτασε το 85% και το κόστος ενέργειας, ο μεγαλύτερος συντελεστή κόστους παραγωγής, ήταν υψηλότερο από των ξένων ανταγωνιστών της». Ετσι, «η εταιρεία βρισκόταν σε συνεχείς συζητήσεις με τους πιστωτές προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα του συνολικού δανεισμού της».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «με τη συμφωνία αυτή παραχωρήσεως του Ασπροπύργου εξασφαλίζεται η εργασία σε 500 εργαζομένους της εταιρείας στον Βόλο, αλλά και σε χιλιάδες έμμεσους συνεργάτες, όπως οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Βόλου του οποίου η Χαλυβουργία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης, στα μηχανουργεία και εργολάβους της περιοχής, σε μεταφορείς, ενώ η εθνική οικονομία θα επωφεληθεί πολλαπλά από την εξυγίανση μιας βαριάς εξωστρεφούς βιομηχανίας, η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές άνω των 130 εκατ. ευρώ ετησίως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή