Φιλικό στην ανάπτυξη το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Φιλικό στην ανάπτυξη το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

«Ευρεία συμφωνία» για νέους κανόνες βλέπει ο Ντομπρόβσκις

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας για την ενσωμάτωση της διεθνούς συμφωνίας για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση (Πυλώνας ΙΙ), δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ.

«Αποδίδουμε τεράστια σημασία» στην ενσωμάτωση της συμφωνίας, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης του Ecofin για το 2022. Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη ήταν εκείνη που έδωσε τη μάχη και πίεσε για την επίτευξη της συμφωνίας του ΟΟΣΑ, η οποία έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο με την υπογραφή 137 χωρών, με τις ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν να δίνουν «την τελική ώθηση». Ο κ. Λε Μερ χαρακτήρισε την πρόταση οδηγίας που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Δεκεμβρίου «πιστή αντανάκλαση» της διεθνούς συμφωνίας και τόνισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί «το συντομότερο δυνατό».

Η Κομισιόν εισηγείται τη θέσπιση κοινών κανόνων για τον υπολογισμό του πραγματικού δείκτη εταιρικής φορολόγησης, αλλά και τη δυνατότητα των κρατών-μελών να ζητούν τη διενέργεια ελέγχου σε εικονικές εταιρείες σε άλλα κράτη-μέλη για να πιστοποιηθεί αν έχουν ως βασικό σκοπό τη φοροαποφυγή. Προβλέπεται ότι όλες οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ θα υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 15% επί των εταιρικών κερδών τους.

Ο συντελεστής αυτός θα αφορά και τα κέρδη θυγατρικών τους με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους εκτός Ε.Ε. Για μικρότερες επιχειρήσεις, τα κράτη-μέλη διατηρούν την ευχέρεια να θέτουν φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερους από το 15%. Η προσδοκία της Κομισιόν είναι ότι μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου, οι χώρες με χαμηλή φορολογία θα την αυξήσουν στο 15%, ενώ πολλές επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους εκτός Ε.Ε. για φορολογικούς σκοπούς θα επαναπατρισθούν.

Η ενσωμάτωση της διεθνούς συμφωνίας για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση, προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε επίσης εκτενώς σχετικά με τις διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Ο κ. Λε Μερ είπε ότι δεν προτίθεται να ανοίξει εκ νέου «τις παλιές αντιπαραθέσεις μεταξύ “φειδωλών” και “μη φειδωλών”». Ολες οι χώρες, ισχυρίστηκε, συμφωνούν ότι το ζητούμενο είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ αποκατάστασης της υγείας των δημόσιων οικονομικών και υλοποίησης των αναγκαίων επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. «Ολοι θέλουμε να μειωθεί το χρέος», είπε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία» επ’ αυτού μεταξύ του ιδίου και του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ. «Το ζήτημα είναι το χρονοδιάγραμμα».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι η καθοδήγηση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023, όταν θα εκπνεύσει η Γενική Ρήτρα Διαφυγής που ανέστειλε την εφαρμογή του ΣΣΑ, θα δοθεί «πολύ εγκαίρως». Σε αυτή τη φάση, πρόσθεσε, η Επιτροπή δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με το ΣΣΑ – αντ’ αυτού, «ακούμε τις απόψεις» των εμπλεκομένων μερών.

Η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, θα προκύψει γύρω στα μέσα του έτους, συνεπώς πιθανότατα δεν θα έχει υιοθετηθεί έως την 1.1.2023. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την καθοδήγηση για το 2023, ως λύση-γέφυρα», εξήγησε. Σχετικά με το νέο ΣΣΑ, o εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι ήδη διαφαίνεται «ευρεία συμφωνία» υπέρ της μετακίνησης από τη χρήση «μη άμεσα παρατηρήσιμων μεταβλητών» (παραγωγικό κενό, δομικό δημοσιονομικό ισοζύγιο) σε κανόνες δαπανών· υπέρ νέων κανόνων για το χρέος που να επιτρέπουν την «αξιόπιστη» μείωσή του, αλλά με τρόπο «σταδιακό» και «φιλικό προς την ανάπτυξη»· και υπέρ της απλοποίησης του συνολικού πλαισίου.

Κατά τα άλλα, ο κ. Λε Μερ ταυτοποίησε τρεις κινδύνους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας: την αναζωπύρωση της πανδημίας, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τον πληθωρισμό, με «κύριο μοχλό την ενέργεια». Ηταν πολλές οι αναφορές στη συνεδρίαση σε βραχυπρόθεσμα μέτρα άμβλυνσης του αντίκτυπου των υψηλών τιμών του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είπε, αλλά «πρέπει να συζητήσουμε και για μακροπρόθεσμες λύσεις», που θα εξασφαλίσουν «μεγαλύτερη ανεξαρτησία προμηθειών». Ανέφερε τέλος ως μία ακόμα προτεραιότητα της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας την υιοθέτηση του Διασυνοριακού Μηχανισμού Ανθρακα (CBAM), ώστε να προστατευθεί η βαριά βιομηχανία της Ε.Ε. από τον αθέμιτο ανταγωνισμό χωρών με πιο χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία σχετικά με τις εκπομπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή