Δίμηνη διευκόλυνση για μεταβιβάσεις ακινήτων

Δίμηνη διευκόλυνση για μεταβιβάσεις ακινήτων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο δύο ακόμα μηνών δίνει το οικονομικό επιτελείο στους φορολογουμένους που είχαν υποβάλει μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα συμβόλαια με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2022 αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία παρατείνεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η νέα προθεσμία αφορά αποκλειστικά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός ξεπερνά τις 30.000. Ο λόγος που εκτοξεύθηκαν οι μεταβιβάσεις οφείλεται στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36 και των 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι και τη 28η Φεβρουαρίου 2022, αντί της 31ης Ιανουαρίου που ισχύει μέχρι σήμερα.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των συμβολαίων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες εκπνέει στα τέλη Μαρτίου.

Η παράταση για τις οφειλές της πανδημίας θα αφορά τόσο το Δημόσιο όσο και τα Ταμεία. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των «κορωνοχρεών» σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο των 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

α) Ολες οι αρρύθμιστες βεβαιωμένες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής ή και αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

β) Λοιπές αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες βεβαιώθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Με τη διάταξη αυτή εντάσσονται κάθε είδους φόροι, πρόστιμα και τέλη, από ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ έως φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και πρόστιμα της τροχαίας που έχουν βεβαιωθεί από την εφορία την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουνίου 2021. Εξαιρούνται ο φόρος εισοδήματος του 2021 και ήδη ρυθμισμένες οφειλές.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο παρατείνει και τις προθεσμίες υποβολής αίτησης για το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή