Μικρό καλάθι για τις αποζημιώσεις όσων έμειναν χωρίς ρεύμα

Μικρό καλάθι για τις αποζημιώσεις όσων έμειναν χωρίς ρεύμα

Στο τραπέζι ο μηδενισμός των τελών χρήσης δικτύου που εφαρμόστηκε πέρυσι

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ και το εποπτεύον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις αποζημιώσεις των καταναλωτών που έμειναν χωρίς ρεύμα στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο μηδενισμός των τελών χρήσης δικτύου, που εφαρμόστηκε και πέρυσι στην περίπτωση της «Μήδειας», είναι το βασικό μέτρο που εξετάζει το υπουργείο, και αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι εάν θα αφορά την περίοδο ενός μήνα ή θα επεκταθεί στο τετράμηνο για να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον λογαριασμό ρεύματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τέλη χρήσης δικτύου διακρίνονται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση με βάση την κατανάλωση. Ετσι, για μια κατανάλωση της τάξης των 1.000 KWh το τετράμηνο η χρέωση χρήσης δικτύου είναι 22 ευρώ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποφασιστεί ο μηδενισμός για μόνο ένα μήνα, τότε το όφελος για τους καταναλωτές θα είναι 5 ευρώ. Ενα από τα ζητήματα που απασχολεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι και το σε ποιους καταναλωτές θα δοθεί η έκπτωση, δεδομένου ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν καταγράφει από μόνο του ποιοι καταναλωτές στη χαμηλή τάση έμειναν από ρεύμα και για πόσες ώρες.

Οικιακές συσκευές

Σήμερα αναμένονται επίσης και αποφάσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις για ζημιές σε οικιακές συσκευές από τις διακοπές ηλεκτροδότησης. Αν και πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες περί αποζημιώσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ παραπέμπει στην ιστοσελίδα του και στο υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει αποζημίωση μέχρι και 600 ευρώ για κάθε συσκευή, υποβάλλοντας με απλό τρόπο αίτηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα λάβει αυτομάτως αποζημίωση, καθώς το πλαίσιο που έχει υιοθετήσει ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει συγκεκριμένους αστερίσκους και απαιτεί από τον καταναλωτή ούτε λίγο ούτε πολύ να κάνει… τεχνικοοικονομική μελέτη.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η αποζημίωση καταβάλλεται όταν η βλάβη των ηλεκτρικών συσκευών οφείλεται σε «κοπή του ουδετέρου», όπως είναι ο τεχνικός όρος, όταν δηλαδή οφείλεται σε τυχαία βλάβη και όχι σε ανωτέρα βία ή σε υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ. Ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την αίτηση αποζημίωσης εντός 10 ημερών από το συμβάν και επίσης να θέσει επί δύο ημέρες, εφόσον του ζητηθούν, τις συσκευές ή τον εξοπλισμό που έχει υποστεί βλάβη στη διάθεση του ΔΕΔΔΗΕ, προς έλεγχο πριν από την επισκευή τους. Να θέσει επίσης στη διάθεση του ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον του ζητηθεί, παραστατικά ηλεκτρολογικού συνεργείου, με τα οποία περιγράφεται το είδος κάθε βλάβης και το κατά πόσον αυτή οφείλεται σε ενδεχόμενη υπέρταση, λόγω διακοπής του ουδετέρου του δικτύου βάσει τεχνικών ευρημάτων και στοιχείων, και τα οποία τεκμηριώνουν το κόστος επισκευής των βλαβών, ή αντικατάστασης των συσκευών, με άλλα παρόμοιων προδιαγραφών, εφόσον κρίνεται οικονομικά ασύμφορη η επισκευή τους.

Για κατανάλωση της τάξης των 1.000 KWh το τετράμηνο η χρέωση χρήσης δικτύου είναι 22 ευρώ.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ άφηναν πάντως χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του πλαισίου αποζημιώσεων για ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που έπαθαν βλάβες στην κακοκαιρία «Ελπίς».

Επιδότηση ρεύματος

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προανήγγειλε αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τις επιχειρήσεις στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι 50% σήμερα.

Οπως τόνισε, σχετικό αίτημα για συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια έχει σταλεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διευκρίνισε, πάντως, ότι για τον Φεβρουάριο η επιδότηση θα παραμείνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δηλαδή 65 ευρώ η μεγαβατώρα για το ρεύμα και 30 ευρώ η μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο.

Νέο «Εξοικονομώ»

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και προγράμματος για την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε, επίσης, πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως σημείωσε, θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ ακόμη και στις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή