Τέσσερα σχήματα διεκδικούν το Project Skyline της Alpha Bank

Τέσσερα σχήματα διεκδικούν το Project Skyline της Alpha Bank

Στη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου στην αγορά ακινήτων αποσκοπεί η διαδικασία που «τρέχει» αυτή την περίοδο η Alpha Bank, με επίκεντρο την αξιοποίηση ακινήτων της αλλά και της θυγατρικής Alpha Αστικά Ακίνητα.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου στην αγορά ακινήτων αποσκοπεί η διαδικασία που «τρέχει» αυτή την περίοδο η Alpha Bank, με επίκεντρο την αξιοποίηση ακινήτων της αλλά και της θυγατρικής Alpha Αστικά Ακίνητα. Πρόκειται για το Project Skyline, που έχει πλέον εισέλθει στη δεύτερη φάση του, όπου έχουν προκριθεί τέσσερις βασικοί διεκδικητές, η Prodea Investments σε συνεργασία με τη μητρική της εταιρεία Invel, το σχήμα Dimand Real Estate και HIG, όπως επίσης και τα επενδυτικά funds Brook Lane Capital και Davidson Kemper.

Ο νικητής της διαδικασίας θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα «προικιστεί» η Alpha Αστικά Ακίνητα, που θα αποτελέσει το βασικό «όχημα» δραστηριοποίησης των επενδυτών.

Prodea Investments, Dimand Real Estate – HIG, Brook Lane Capital και Davidson Kemper διεκδικούν χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, ο επενδυτής που θα προκύψει θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στη νέα εταιρεία, αναλαμβάνοντας και τη διαχείρισή της, ενώ η Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσει ποσοστό μειοψηφίας μέχρι 49%, χωρίς να αποκλείεται αυτό να διαφοροποιηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού και ανάλογα με την πρόταση που θα επικρατήσει. Ερώτημα θα αποτελέσει και το κατά πόσον η νέα εταιρεία θα μετατραπεί ή όχι σε ΑΕΕΑΠ (ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία), κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ποιο σχήμα θα επικρατήσει στη σχετική διαδικασία.

Η διεκδίκηση του Project Skyline από το σχήμα των Invel – Prodea παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα με ενεργητικό 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το σχήμα Dimand – HIG εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τυχόν επικράτησή του θα σημάνει μια απότομη μεγέθυνση της Dimand, η οποία με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο εκατοντάδων ακινήτων, πολλά εκ των οποίων αποτελούν πρώτης τάξεως «μαγιά» για ανακατασκευή και αλλαγή χρήσης, με στόχο το «ξεκλείδωμα» σημαντικών υπεραξιών. Υπενθυμίζεται ότι η Dimand και η HIG συνεργάζονται ήδη από το 2020, καθώς το επενδυτικό fund έχει παράσχει χρηματοδότηση (μέσω ανοικτής γραμμής πίστωσης) ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η φύση της σύμπραξης των δύο πλευρών και στο πλαίσιο του Project Skyline, με τη HIG να έχει τον ρόλο του χρηματοδότη, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η παρουσία της Brook Lane επίσης επιβεβαιώνει την πρόθεση του επενδυτικού fund να επεκτείνει την παρουσία του στην ελληνική αγορά, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγες ημέρες επισημοποιήθηκε η τοποθέτησή του και στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Συγκεκριμένα, υπεγράφη η συμφωνία-πλαίσιο με τη Lamda Development για την ανάπτυξη πύργου μεικτής χρήσης (γραφεία, ξενοδοχείο και κατοικίες) στο τμήμα του ακινήτου που έχει πρόσοψη στη Λ. Βουλιαγμένης, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή