Ρευστότητα 6,5 δισ. σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Ρευστότητα 6,5 δισ. σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Συμφωνία τραπεζών - ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα 6,5 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία, «ξεκλειδώνει» η συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την παροχή εγγυήσεων ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τις πρώτες συμβάσεις εγγυήσεων που υλοποιεί η ΕΤΕπ στην Ελλάδα και τις πρώτες συναλλαγές μέσω τραπεζών που στοχεύουν και στην ενίσχυση της πρόσβασης όχι μόνο μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, διευρύνοντας έτσι το εύρος στήριξης της ΕΤΕπ στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Τον σημαντικό θετικό αντίκτυπο της συνεργασίας για την οικονομική ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία υπογράμμισαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πρόκειται για τις πρώτες συμβάσεις εγγυήσεων ύψους 2,7 δισ. ευρώ που υλοποιεί η ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

«Σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες ο όμιλος της ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών και της μεταποίησης –τομείς οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία– μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν, να καινοτομούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της απόκρισης της Ευρώπης στην πανδημία, και η εξαιρετική συνεργασία με τους Ελληνες εταίρους τους τελευταίους μήνες θα διασφαλίσει ότι εταιρείες σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Κέρκυρα έως την Κρήτη, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας και να επενδύσουν σε ένα ισχυρότερο μέλλον», επισήμανε στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen.

Οι συναλλαγές περιλαμβάνουν και εγγύηση επί του πρώτου τμήματος ζημιών (first-loss piece) μιας συνθετικής τιτλοποίησης δανείων ΜμΕ. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή αυτού του είδους του ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα, που αξιοποιήθηκε από τη Eurobank, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας σημείωσε ότι η Eurobank «ήταν μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες που μέσα από μια τεχνικά απαιτητική συναλλαγή εξασφάλισε, μέσω συνθετικής τιτλοποίησης, πόρους και από αυτό το Ταμείο μέσα στο 2021». Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι «οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ, μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, μαζί με τα ισχυρά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, διαμορφώνουν ένα χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας για τους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία».

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεργαστεί με τον όμιλο της ΕΤΕπ σε χρηματοδοτικές δράσεις που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών του ομίλου της ΕΤΕπ, έρχονται να προστεθούν 3 ακόμη νέα προγράμματα μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την παροχή δανείων τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Με την παροχή εγγυήσεων άνω του μισού δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς θα διοχετεύσει στις επιχειρήσεις αυτές μέσα στο 2022 άνω του 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις τόσο για επενδυτικούς σκοπούς, όσο και για τη στήριξη της ρευστότητάς τους μέσω κεφαλαίων κίνησης». Στη μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την ΕΤΕπ,  η οποία «είχε ως αποτέλεσμα να υλοποιηθούν, μόνο την τελευταία διετία, συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ», αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της ΕΤΕ Βασίλης Καραμούζης. Οπως υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας η ΕΤΕ θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ για εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Midcaps) και μεγάλες επιχειρήσεις και 1,6 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Αυξάνεται η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ

Στα 4,8 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η ετήσια χρηματοδότηση του oμίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021, συμπεριλαμβανομένων 2,7 δισ. ευρώ μέσω του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων. Η συμμετοχή-ρεκόρ της ΕΤΕπ σε χρηματοδοτήσεις αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ των 2,8 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 2020 και αναδεικνύει την Ελλάδα ως τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν δικαιούχο χρηματοδότησης της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων συστάθηκε στα τέλη του 2020 από τον όμιλο ΕΤΕπ με συνεισφορές 22 κρατών-μελών της Ε.Ε. με σκοπό τη βελτίωση της στήριξης εταιρειών που αντιμετωπίζουν επιχειρηματικές προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Η Ελλάδα, με μερίδιο 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, σε απόλυτους όρους, μεταξύ των αποδεκτών κεφαλαίων του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων και στην τρίτη θέση, αναλογικά με τη συνεισφορά της χώρας στο Ταμείο. 

Η συνεργασία με την Ελλάδα ενδυναμώνεται μέσα από τη νέα συμφωνία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΤΕπ θα διαχειριστεί επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ,  επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή