Μηνύματα Τζεντιλόνι για ελληνικό χρέος και ανάπτυξη

Μηνύματα Τζεντιλόνι για ελληνικό χρέος και ανάπτυξη

Tην ανάγκη να βρει τρόπο η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, να θέσει το χρέος της σε καθοδική πορεία, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του χθες στο capital.gr.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ανάγκη να βρει τρόπο η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, να θέσει το χρέος της σε καθοδική πορεία, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του χθες στο capital.gr.

Οι δηλώσεις Τζεντιλόνι ήρθαν να προστεθούν στις επισημάνσεις της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη στην αρχή της εβδομάδας, αλλά κυρίως να συμπληρώσουν το νέο τοπίο που δημιούργησε η επικείμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων.

«Η δυνατότητα να ξοδεύουμε ό,τι θέλουμε υπήρχε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε ο Ιταλός επίτροπος, «αλλά δεν είμαστε πλέον σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κάνουμε τη στήριξη της οικονομίας μας πολύ πιο επιλεκτική και στοχευμένη, διότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε περαιτέρω το χρέος μας».

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης για τη μείωση του χρέους (σ.σ. δεδομένου ότι το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ), σημειώνοντας ότι δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πώς θα μπορούσε να πετύχει την καθοδική αυτή πορεία μια υπερχρεωμένη χώρα, χωρίς ανάπτυξη. Εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα ανακτά τώρα το προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ της και θα έχει ένα καλό επίπεδο ανάπτυξης και το 2022. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι και η νομισματική πολιτική έχει σημασία για τις χώρες με υψηλό χρέος, καθώς βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, ενώ η πολιτική της ΕΚΤ είναι προσανατολισμένη στη σταδιακή αλλαγή, όπως είπε πριν από λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε προσεχές Eurogroup το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος επιτήρησης και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ακόμη, ο ίδιος αποκάλυψε ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος επιτήρησης και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Είπε ότι σε προσεχές Eurogroup θα εξετασθεί η γνώμη των υπουργών επί του θέματος.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, κάτι τέτοιο δεν έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Eurogroup της 25ης Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ωστόσο, καθότι το συγκεκριμένο συμβούλιο θα είναι άτυπο, είναι πιθανό να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις στο περιθώριο.

Ο κ. Τζεντιλόνι, εξάλλου, είπε ότι η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία δεν συνδέεται με τη γενική συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο ίδιος τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ μιας διαφοροποιημένης προσέγγισης ανά χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή