Στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Μόνο το 3% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έναντι 40% στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα βήματα προόδου που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα όσον αφορά την ψηφιακή και τεχνολογική της ωριμότητα, οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να αρχίσει να ανατρέπεται η ψηφιακή υστέρηση που παρουσιάζει σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της 3ης ετήσιας έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ με τίτλο «Ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα οικονομίας και επιχειρήσεων», με βάση τον δείκτη SEV Digital Maturity Index 2021 (αφορά μετρήσεις που καλύπτουν μέχρι και τα μέσα του 2020) η Ελλάδα ανέβηκε δύο θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην 25η θέση. Σε αυτή τη βελτίωση συνέβαλε και η πανδημία, καθώς τον τελευταίο χρόνο η χώρα επιτάχυνε παρεμβάσεις για την προώθηση της ψηφιοποίησης τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η κατάταξη της Ελλάδας σε σχεδόν όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την ψηφιακή της ωριμότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων που εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα (24η). Δηλαδή αν και πραγματοποιούνται ιδιωτικές επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα, αυτές επικεντρώνονται περισσότερο σε τεχνολογίες ξεπερασμένων δυνατοτήτων.

Μόνο το 3% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έναντι 40% στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες.

Μέχρι προσφάτως μόνο το 3% των επιχειρήσεων αξιοποιούσε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έναντι 40% στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ λύσεις cloud υιοθετεί το 26% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. έναντι μόνο 7% στην Ελλάδα. Οσον αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον, η βελτίωση κατά τρεις θέσεις (23η) σηματοδοτεί και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με την απόσταση όμως από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να παραμένει σημαντική. Η δε ταχεία υλοποίηση της ψηφιακής βίβλου αναμένεται να έχει θετική επίδραση στις επόμενες μετρήσεις.

Σημειώνεται πως η ψηφιακή βίβλος περιλαμβάνει 453 έργα ψηφιακής μετάβασης εκτιμώμενου προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 145 (ποσοστό 32%) βρίσκονται σε εξέλιξη. Οσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα μέσα από την ηλεκτρονική εκτέλεση 1.300 δημόσιων διαδικασιών, η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση. Οπως αναφέρει η έκθεση, οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο διαθέτουν και εκείνες περίπου 1.300 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες όμως καλύπτουν το 97% και το 90% των συνολικών διεπαφών της δημόσιας διοίκησης με επιχειρήσεις και πολίτες αντίστοιχα, έναντι 54% στην Ελλάδα.

Σε επίπεδο υποδομών (24η), η χώρα μας συνεχίζει τις επενδύσεις σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων παρότι η Ε.Ε. ενσωματώνει ταχύτερα νέες τεχνολογίες, ενώ χαμηλά κατατάσσεται και ως προς τις δεξιότητες των Ελλήνων (25η). Εάν και έχει ικανοποιητική παραγωγή αποφοίτων σε επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), εντούτοις υστερεί συγκριτικά με την Ε.Ε. στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή