ΟΤΕ και Grid -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το ευρυζωνικό ΣΔΙΤ 868 εκατ. ευρώ

ΟΤΕ και Grid -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το ευρυζωνικό ΣΔΙΤ 868 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος ΟΤΕ και η ένωση εταιρειών Grid Telecom – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελούν τους προσωρινούς αναδόχους για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος ΟΤΕ και η ένωση εταιρειών Grid Telecom – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελούν τους προσωρινούς αναδόχους για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ. Τα δύο σχήματα ήταν τα μοναδικά που κατέθεσαν προσφορές τον περασμένο Σεπτέμβριο για το έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κατηγορίας του στην Ευρώπη, που θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων από 750.000 συνδέσεων, ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

O εισηγμένος όμιλος τηλεπικοινωνιών θα αναλάβει την πρώτη ζώνη (Π.Ε. Ροδόπης, Δράμας, Εβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας), την τρίτη (Εύβοιας, Σύρου, Ανδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και την έβδομη  (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου)  του έργου.

Αντίστοιχα, το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom θα υλοποιήσει τις απαιτούμενες υποδομές στη δεύτερη ζώνη (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας), στην τέταρτη (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου), στην πέμπτη (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και την έκτη  (Κοζάνης, Γρεβενών, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Πειραιώς, Νήσων Αττικής). Οι περιοχές αυτές που προβλέπει το έργο, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 300 εκατ. ευρώ, δεν βρίσκονται σήμερα στα επενδυτικά σχέδια των παρόχων. Πέραν του UFBB, με προσωρινούς αναδόχους τον ΟΤΕ και το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Grid Telecom, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει ένα νέο έργο για τη δημιουργία οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το UFBB II, που συνοδεύεται με συνολικό κόστος ανάπτυξης υποδομών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με την εκτιμώμενη χρηματοδότηση μέσω δημοσίων πόρων να τοποθετείται σε 400 εκατ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία περισσότερων από 750.000 συνδέσεων, ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

Tο συγκεκριμένο έργο, που προβλέπεται από το εθνικό σχέδιο ευρυζωνικότητας, πρόκειται να δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ και έχει στόχο την κάλυψη περιοχών ανά την Ελλάδα που εκτιμάται ότι δεν θα διαθέτουν δίκτυα που επιτρέπουν ταχύτητες download (μεταφόρτωση) και upload (ανέβασμα αρχείων) τουλάχιστον 1.000 Mbps και 200 Mbps, αντίστοιχα. Σε ορίζοντα τετραετίας δηλαδή υπολογίζεται, βάσει των σχεδιαζόμενων επενδύσεων των παρόχων, ότι περίπου 1,7 εκατ. γραμμές και περίπου 3,9 εκατ. συνδρομητές ανά την Ελλάδα δεν θα διαθέτουν πρόσβαση σε οπτικές ίνες.

Προϋπόθεση για τον σχεδιασμό του UFBB II είναι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να δεσμευτούν για τις περιοχές που πρόκειται να καλύψουν. Ως εκ τούτου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο των 870 εκατ. ευρώ, φέρνει πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης τον σχεδιασμό για το νέο έργο. Για το τελευταίο επιδιώκεται φέτος, μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του, να συνταχθούν και να κατατεθούν οι φάκελοι του έργου προς τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ώστε στη συνέχεια να καταρτιστούν οι απαιτούμενες μελέτες και να προετοιμαστεί το τεύχος δημοπράτησης με ορίζοντα το τρίτο τρίμηνο του 2023. Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, οι διαδικασίες ανάθεσης και συμβασιοποίησης εκτιμώνται σε περίπου έναν χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν άλλα τρία χρόνια, έως το τέταρτο τρίμηνο του 2027, για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή